<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Problem i landsting som har haft sv årt att först å författningar
Ambulansläkare oroliga för att behöva avskeda

STOCKHOLM (A/F) den 17 september -98
Runt om i landet börjar det numera bli uppenbart att det inom fem år är stopp för icke legitimerad personal att administrera läkemedel. Det här skapar oro hos de landsting som inte först ått eller lyssnat p å de signaler - som givits under m ånga år - om behovet av legitimerad kompetens i ambulanssjukv ården.

Nyligen lämnade Socialstyrelsen statistik p å hur l ångt kompetensutvecklingen kommit inom svensk ambulanssjukv ård. P å näst sämsta plats - med blott 4% sjuksköterskor - placerade sig landstinget i Östergötland. Deras ambulansläkare Bror G årdelöf, för övrigt tidigare ordförande i Flisa (Föreningen för ledningsansvariga inom ambulanssjukv ården), uttrycker nu, i tidningen Landstingsvärlden, sin oro för att ambulanspersonal kanske m åste avskedas.

Han f år stöd och medh åll av en annan bottenplacerare i form av ambulansläkare Tom Brokopp fr ån Bohuslandstinget - som har 9,4% sjuksköterskor i sin ambulansverksamhet. B åda uttrycker hur lätt det är att f å tag i sjuksköterskor, samtidigt som de anspelar p å risken att den övriga v ården dräneras p å kompetens.
- Vi är överens med Socialstyrelsen om att vi behöver sjuksköterskor. Fr ågan är bara hur fort vi ska genomföra förändringen. I värsta fall kan vi sl å undan benen p å en hel yrkesgrupp. Om vi har exempelvis 100 undersköterskor, de flesta relativt unga, och ska byta ut hälften mot sjuksköterskor under kort tid, kan vi tvingas att avskeda personal, säger Tom Brokopp till Landstingsvärlden.

G årdelöf och Brokopp är inte ensamma om sina problem, men i landsting där de ansvariga b åde läst och först ått författningar och signaler fr ån tillsynsmyndigheten kan man ta det lugnt. Landstinget i Västmanland har till exempel 56% sjuksköterskor i sin ambulansverksamhet och behöver inte undra över hur fort n ågon förändring skall ske. Den är redan klar sedan n ågot år tillbaka.

Kenneth Karlsson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/09/17