<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanssjukv årdarna vill inte utbilda sig till sjuksköterska
- anser det vara slöseri med tid

UPPSALA (A/F) den 5 september -98
Som Ambulansforum tidigare har berättat ska ambulanssjukv årdarna i Stockholm träffa Socialstyrelsen nästa vecka för att diskutera yrkesgruppens framtid. Men möjligheterna att komma överens verkar sm å. Hotet om protestaktioner vilar kvar.

Ambulanssjukv årdarna anser att det är slöseri med tid att utbilda sig till sjuksköterska för att utföra samma arbetsuppgifter som idag. De vill i stället ha en ett årig skräddarsydd utbildning enligt en modell som finns p å flera h åll i Europa.
- Socialstyrelsen har äntligen insett att vi menar allvar, säger Jonny Holmberg, arbetsplatsombud för ambulanssjukv årdarna i Sigtuna, till UNT.

Han ifr ågasätter varför det är sjuksköterskor inom Socialstyrelsen som drivit p å beslutet om ambulanssjukv ården.
- Man har inte tänkt p å allmänhetens väl. Jag först år inte att en annan yrkesgrupp kan g å in och bestämma hur vi skall arbeta, säger Holmberg.

Men Louise Stensnäs, handläggare av ambulanssjukv årdsfr ågor p å Socialstyrelsen, säger att beslutet ligger fast.
- Vi har de här yrkesgrupperna i Sverige. Det finns ingen anledning att skapa n ågra nya, säger Louise Stensnäs.

Louise Stensnäs säger vidare att det handlar om ett behov av att höja kompetensen inom ambulanssjukv ården, eftersom den hela tiden vidareutvecklas.
- I framtiden kommer det finnas m ånga fler möjligheter att bedriva avancerad sjukv ård innan man kommer till sjukhus. N ågonstans m åste man starta utvecklingsprocessen och sätta press p å landstingen, säger Louise Stensnäs.

Enligt Holmberg ligger hotet om protestaktion fortfarande kvar - om än vilande - inför mötet med Socialstyrelsen. Hotet innebär att vägra utföra delegerade sjukv årdande uppgifter, dock ej syrgas eller defibrillering.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/09/5