<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

FLISA-konferensen avslutad

GÖTEBORG (A/F) den 3 september -98
FLISA-konferensens sista dag ägnades åt sammanfattande presentationer och uppdateringar.

Bohusläns Ambulans är p å god väg med ett omfattande kvalitetsarbete. Speciellt intressant var tillämpningen KUPP-formuläret (Kvalitet Ur Patientens Perspektiv) för patientenkäter. Det presenterades av Bodil Wilde. Hon har gjort ett omfattande vetenskapligt arbete för att utveckla och förfina detta system och anpassa det för olika former av sjukv ård.

Referenten finner det mycket intressant om svensk ambulanssjukv ård skulle kunna acceptera ett s ådant här enkätsystem som "standard" ­ d å kan konstruktiva och utvecklande jämförelser göras mellan olika omr åden och organisationer!

Per Örtenwall berättade om traumasjukv ård i den nya regionen. Intentionerna samstämmer med PHTLS- och ATLS-systemen. Men, som väntat, framgick ocks å det kontroversiella i att köra förbi de mindre sjukhusen till den centrala traumaenheten med de mest avancerade traumafallen.

Tom Brokopp gav en angenämt visionär syn p å ambulanssjukv ården i framtiden i samma region.

Lisbeth Waagstein presenterade bl a sin forskning om användningen av hypertona salt/dextranlösningar vid trauma och hypovolemi. En s ådan infusionslösning är p å väg att registreras, och tycks f å en klar plats i akutbehandlingen.

Fr ån Östergötland kom Gunnar Öhman och refererade inneh ållet i gällande upphandlingsregler med Lagen om offentlig upphandling som bakgrund. Han gav en mängd klarlägganden och tips, som torde vara nyttiga att känna till eller f å repeterade även i ambulansvärlden!

Marianne Liedbrink fr ån V årdförbundet och Louise Stensnäs fr ån Socialstyrelsen gav värdefull information och uppdatering av sina respektive organisationers synsätt. Referenten gladdes över tonen av kompetensutveckling och positiv utvecklingsvilja i b åda framställningarna. SoS nya författning om läkemedel i ambulanssjukv ården förväntas g å ut p å remiss under hösten.

Slutligen kunde organisatörerna, med räddningsdirektören åke Jacobsson i spetsen, med berättigad stolthet ge välförtjänt beröm till sina medarbetare.

Referenten konstaterar att FLISA och Cardiologföreningen skrivit historia! 700 deltagare och däribland ett betydande inslag av Cardiologer visar p å ett "tvärfackligt" engagemang i prehospital sjukv ård, som vi inte haft förut.

Stig Holmberg kunde konstateras skina som en sol efter m ånga års h årt arbete.

Trombolys, och ytterligare andra avancerade behandlingsmetoder har f ått en plats i den framtida prehositala sjukv ården. Men lika viktigt är ocks å att kritisk granskning och annan forskning p å omr ådet fortsätter. Det är nog en rätt liten andel av patienterna som skall ha trombolys prehospitalt i Sverige. Och prehospital behandling f år naturligtvis inte ersätta strävanden att förbättra sjukhusens interna organisation. För stor del av landet (glesbygd med l ånga transportavst ånd undantagen) är kanske vinsterna lika stora med att "bara" sända in 12-kanals EKG och annan information med telemedicinska hjälpmedel till primärt mottagande sjukhus eller v årdcentral. Och att förbättra organisationen internt p å v årdinrättningarna s å att patienten som skall ha trombolys kan f å behandlingen direkt när han kommer in.

Lika glädjande finner ocks å referenten det var att den initialt ibland hätska debatten om kompetensniv åer efter hand antog mjukare former och visade p å uppenbar vilja till samförst åndslösningar.

Jag framförde i debatten flera av kärnpunkterna i Ambulansforums utvecklingsidéologi, och fick ocks å uttalat stöd för dessa.

Ambulansfor um gratulerar alla medverkande i en värdefull och välordnad konferens!

Karl-Axel Wallman-C:son

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/09/3