<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

FLISA-konferensen har startat

GÖTEBORG (A/F) den 1 september -98
Över 700 delegater och 50 utställare har kommit till Göteborg för årets FLISA-konferens. Värdar är Bohuslandstinget och Göteborgs stad.

Konferensen samarrangeras av FLISA och Svenska Cardiologföreningen.

Väl uplagt för analys av de senaste rönen om prehospital kardiologi mm. Och intressanta resulatat kan förväntas rörande ambulanssjukv årdens utveckling i ett av v åra nya storlandsting ­ samordningen av Västra Götalands län och region.

Redan i inledningen poängterade Owe Nilsson, ordförande i Samarbetsr ådet Bohuslandstinget - Göteborgs stad, de möjligheter denna samordning skapar. Men ocks å de ökade kraven p å ambulanssjukv ården i landsting under omdaning.

Första dagen ägnades åt allmän rapportering av bakgrund och nu-läge. Väl presenterade framställningar. Bra uttryck för vilja att granska och analysera i flera led i organisationerna. Angela B ång presenterade resultat fr ån SOS-central. Larmoperatörerna har stor skicklighet i att träffa rätt vid bedömning av bröstsmärtor. Men likväl blir det s å m ånga missar att rimligen alla centrala bröstsmärtor m åste betraktas som misstänkt coronar sjukdom tills motsatsen bevisats. Referenten konstaterar att detta leder till p åtagligt ökad belastning p å ambulanssjukv ården. Rimligen helt riktigt, men är vi förberedda?

Stig Holmberg refererade ytterligare fr ån sina studier och uppföljning av överlevnad även p å sjukhus. Det har diskuterats nyligen i andra medier att skillnaderna mellan sjukhus är stora. 28% av övelevande inskrivna hjärtstillest ånd är genomsnittsöverlevnaden i svensk sjukv ård. Men det uppseendeväckande är spridningen: 7 ­ 65%. Det visar även p å vikten att studera ambulanssjukv årdens resultat i v årdkedjeperspektiv ­ inte bara isolerat. Och det visar p å behovet av kvalitetsförbättringar p å en del sjukhus!

Debatten avslutades första dagen n ågot förvirrat för åhörarna. Även om vi inte kan räkna med att p åvisa positiva effekter vare sig gällande morbiditet eller mortalitet av att använda betablockad redan prehospitalt vid hjärtinfarkt bör vi nog införa det i alla fall (!).

De kommande konferensdagarna emotses med spänning. De kommer säkert att nyansera detta budskap.

Karl-Axel Wallman-C:son

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/09/1