<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanspersonal i Stockholm vägrar ge läkemedel
- duger det inte om fem år är det lika bra att sluta idag

STOCKHOLM (A/F) den 20 augusti -98
Ambulanspersonalen i Stockholm är upprörda över att läkemedelshanteringen inom ambulanssjukv ården skall utföras av leg sjuksköterskor och nu svallar känslorna s å högt att de inte tvekar att äventyra människoliv när de, fr ån klockan tolv idag, som en protest slutar att ge medicin till alla patienter över 18 år i Täby, Järfälla, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Sollentuna och Märsta. Ambulanssjukv årdarna i city och hela södra Stockholm träffas under dagen för att besluta om de skall följa efter kollegerna i norra delen.

I Stockholm är ambulanspersonalen delegerade att ge en mängd läkemedel. Bland annat ing år A-HLR (Avancerad hjärt- , lungräddning, ett hjärt-, lungräddningsprogram med elchocker, adrenalin och buffertlösning). Även astmaläkemedel och trombolys (löser upp propp vid hjärtinfarkt) ing år. Det sistnämnda saknar än s å länge förankring i gällande författningar. M ånga av stockholmarnas läkemedel kan vara direkt livräddande exempelvis adrenalin.

Enligt dagens författning f år ambulanssjukv årdare ge vissa läkemedel genom delegering. Men det är ett välkänt undantag fr ån de regler som gäller inom den övriga hälso- och sjukv ården. Om fem år är det tänkt att detta undantaget skall upphöra. Socialstyrelsens intentioner är kristallklara när det gäller att endast lägst leg sjuksköterskor skall f å hantera läkemedel.
­ Duger vi inte om fem år kan vi lika gärna sluta ge medicin nu. De vill göra oss till taxichaufförer, säger Jörgen Blomquist, som tagit initiativ till protesten, till tidningen Metro.

MT-ambulans, en av entreprenörerna i Stockholm, är ännu inte indragna i protesten, men driftschef Britt St ålhandske har, även om agerandet är helt oacceptabelt, en viss först åelse för ambulanspersonalens agerande eftersom hon vet att de är mycket oroliga för sin arbetssituation.
- Det här har hängt i luften och man har i m ånga m ånader inte f ått n ågot besked om framtiden. MT-ambulans har kontaktat ledningsansvarig läkare och CAK och begärt omg ående och tydlig information till ambulanspersonalen, säger Britt St ålhandske.

Ambulansforum har sökt ansvariga vid CAK, men samtliga är för närvarande upptagna i möte. Sjukv årdsdirektör Göran R ådö, som är ansvarig för ambulansv ården i länet, säger till tidningen Metro att han tycker det är tr åkigt att patienterna kommer i kläm, men att han skall resonera med personalen om att det bästa vore att de nu fortsätter som hittills

Kenneth Karlsson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/08/20