<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Stockholm lämnar förslag om framtidens kompetensniv åer
- med anledning av Socialstyrelsens aviserade krav

STOCKHOLM (A/F) den 19 augusti -98
Socialstyrelsen har lämnat förhandsinformation om att de författningar som reglerar ambulanssjukv årdarnas möjligheter att ge läkemedel, efter personlig delegering, kommer att förändras. Ă„ndringen innebär att ambulanssjukv årdare, efter en överg ångstid, inte längre kommer till åtas f å ge läkemedel.

För att tillgodose Socialstyrelsens aviserade krav p å personal med formell kompetens för administrering av läkemedel inom ambulanssjukv ården och samtidigt tillvarata den befintliga personalens kompetens, har Stockholms läns landsting utarbetat förslag till riktlinjer.
Förslaget bygger p å att det i innerstaden och närförorterna finns tv å akutbilar (dygn) som täcker behovet av medicinska insatser av det slag som kräver sjuksköterskekompetens. Härutöver finns tv å akutbilar (dagtid) i ytteromr ådena.

Behovet av legitimerade sjuksköterskor, p å sikt ambulanssjuksköterskor, finns därför framförallt hos de perifert belägna ambulanserna, med l ång insatstid och l ång transporttid till närmaste akutsjukhus.
I dagens organisation beräknas behovet till 18 ambulanser, av totalt 50, som successivt föresl ås bemannas dygnet runt med ambulanssjukv årdare och ambulanssjuksköterska. M ålet är att detta skall vara genomfört när överg ångstiden utg ått. I den kommande upphandlingen sätts detta m ål upp som krav, eventuellt kopplat till incitament för att uppn å ett successivt genomförande.

Detta innebär att de centralt belägna ambulanserna även fortsättningsvis kommer att bemannas med tv å ambulanssjukv årdare som assisteras av akutbil, bemannad med anestesisjuksköterska och ambulanssjukv årdare.

M ålsättningen är att införandet av de nya föreskrifterna ska p å ett s ådant sätt att entreprenörerna inte tvingas säga upp ambulanssjukv årdare med anledning av de ändrade kraven.

Peter Jonasson

Förslaget finns att läsa i sin helhet p å Internet: https://hem1.passagen.se/ambsthlm/LATESLL.htm

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/08/19