<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Skaraborg monterar telemedicin i ambulanserna
- ökar säkerheten för hjärtpatienter

SKÖVDE (A/F) den 20 juli -98
Varje år behandlas 36 000 svenskar för hjärtinfarkt. Ett snabbt omhändertagande är oftast avgörande för hur patienten ska klara sig.
Nu har Ambulanssjukv ården i Skaraborg tillsammans med hjärtenheten p å Kärnsjukhuset i Skövde provat telemedicinsk utrustning. Med hjälp av denna utrustning kan patienter med hjärtbesvär tas om hand snabbare, vilket ökar chanserna för överlevnad. Utrustningen gör det möjligt för ambulanspersonalen att redan i hemmet eller i ambulansen ta ett EKG p å patienten. Informationen överförs sedan via telenätet till sjukhuset där en specialist snabbt kan konstatera om patienten har en hjärtinfarkt.
Avsikten är att man s å sm åningom redan i hemmet ska kunna ge propplösande medicin för att förhindra hjärtinfarkten. I ett första skede blir vinsten dock att man kan passera alla mellanstationer inom sjukhuset och p å s å sätt p åbörja behandlingen tidigare.

Det kommer ocks å s å sm åningom att finnas möjlighet att ta fram gamla EKG ur en databas p å sjukhuset för att kunna jämföra med det nytagna EKG:t. P å s å sätt kan man konstatera om det finns n ågra förändringar som pekar mot t ex en hjärtinfarkt eller kärlkramp.

Tidigare har landstingsfullmäktige tagit beslut om att införa telemedicin inom ambulanssjukv ården i länet. Efter en utredning har man nu startat en inköpsprocess där tre leverantörer har lämnat anbud. Efter sommaren kommer man att besluta om vilken utrustning som ska installeras i ambulanserna, detta enligt Landstinget Skaraborg.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/07/20