<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ledig läkare f år inte styra ambulansresurser

GĂ–TEBORG (A/F) den 30 maj -98
Socialstyrelsen fastställer att en läkare som r åkar komma som privatperson till en olycksplats är inte ansvarig för hur ambulansresurserna organiseras.

En trafikolycka p å södra Orust i höstas är upphovet till Socialstyrelsens yttrande. Tv å bilar hade frontalkrockat. Strax efter åt r åkade tv å olika läkare komma till platsen som privatpersoner. Efter en stund kommer det ambulanser fr ån tre olika h åll. Den ena bilföraren var mycket sv årt skadad och den av läkarna som kommit först till platsen gjorde sitt bästa för att stabilisera mannens tillst ånd. Under arbetets g ång uppstod diskussion om hur patienten skulle transporteras till Kungälvs sjukhus.

Rent medicinska skäl talade för att mannen borde transporteras med helikopter i stället för med ambulans, ans åg de b åda läkarna. Men det byggde p å att ambulanshelikoptern var snabbt p å plats. Det var den inte. Först efter en dryg timma efter olyckan var den v årdpersonal som skulle följa med helikoptern framme vid Säve flygplats, som är den flygplats varifr ån helikoptern är stationerad och utg år ifr ån. Senare har det visat sig att uppgifterna g år isär om vilka besked som gavs om när helikoptern skulle kunna vara p å plats.

Av n ågon anledning uppmärksammades inte en order om att i stället använda ambulansen. Det här hade dock inte räddat den s å sv årt skadade mannens liv, skriver Socialstyrelsen som utrett händelsen. Förloppet vid olycksplatsen hade inte n ågon betydelse för den tragiska utg ången. Däremot har Socialstyrelsen synpunkter p å hur räddningsinsatsen organiserades.

Enligt alla inblandade finns en praxis om att den med den största medicinska kompetensen p å en olycksplats ocks å bär det medicinska ansvaret. Allts å i det här fallet de b åda läkarna som p å sin fritid r åkade komma till olycksplatsen. Men Socialstyrelsen skriver; "Hälso- och sjukv årdspersonal som kommer till en olycksplats som privatpersoner kan inte fatta beslut eller förfoga över ambulansorganisationens resurser. Läkarna i det aktuella fallet hade ett medicinskt ansvar utifr ån sin yrkeskompetens för de handlingar de utförde. Det medicinska ledningsansvaret l åg dock p å den i organisationen som hade den högsta medicinska kompetensen."

Socialstyrelsen nöjer sig därför med att begära att nya riktlinjer utarbetas i stället för att rikta kritik mot n ågon av de inblandade.

Kenneth Karlsson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/05/30