<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

1.500 människor per år dör i onödan i Norge
- fler defibrillatorer och utbildning kan rädda dessa

STAVANGER (A/F) den 14 maj -98
Varje år dör plötsligt och oväntat omkring 9.000 människor i Norge. Cirka 3.000 av dödsfallen beror p å olyckor, brännskador, drunkning och självmord. De övriga 6.000 dör p å grund av hjärtstopp orsakat av n ågon bakomliggande hjärtsjukdom.

31% kan räddas
I Stavanger har luftambulansen och ambulansverksamheten gjort en undersökning som pekar p å att 31% överlever om man snabbt kan defibrillera. Om alla ambulanser i Norge hade haft tillg ång till defibrillator skulle andelen överlevande öka fr ån dagens 5% till omkring 30%. D å skulle man rädda 1.800 människoliv mot som i dag endast 300. P å tio år är detta 15.000 människor, vilket motsvarar en mindre norsk kommun.

P å hotell, b åtar, flyg m m
Den tekniska utvecklingen har medfört att defibrillatorer av dagens modell b åde har blivit billigare, säkrare och enklare att hantera. I Norge har man uppfattningen att det bara krävs en kurs p å fyra till åtta timmar för klara av att använda defibrillatorn. Detta har gjort att defibrillatorn börjar f å en bred spridning i samhället. Det finns redan p å större passagerarefärjor, en del flygbolag har tagit den i bruk, och nu har ocks å mindre hotell i Norge börjat att köpa den.

Kan rädda fler:
- Defibrillatorn är ett bra och effektivt hjälpmedel som har räddat m ånga liv. Det gäller särskilt i omr åden med l ång väg till sjukhus. Och med "l ång väg" avses mer än fem minuters körtid.
Detta säger sektionsöverläkare och hjärtspecialist Per Lund-Johansen vid Haukeland Sykehus till Bergens Tidende.
- Den är ett enkelt och säkert instrument, men den m åste användas med kunskap av folk som har f ått utbildning och vet vad de gör. Det är kraftig ström man har med att göra, och risken för misstag är överhängande om inte de nödvändiga förh ållningsreglerna efterlevs, säger han.

Kenneth Karlsson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/05/14