<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

SOS Flygambulans saknar medicinsk ledning
Narkossköterska kunde inte ge läkemedel vid livshotande incident

LUND (A/F) den 18 april -98
Följande inlägg är publicerat i Svensk Anestesi och Intensivv ård Nr 2:april 1998


Sommaren -97 skulle en patient överföras med flyg fr ån Lund till hemsjukhuset i mellansverige. Patienten är i 70- års åldem med bl a kortisonbehandlad reumatoid artrit, som efter en sepsis var sv år att vänja ur respiratorn. Han var i övrigt stabil, oralt intuberad och andades med tryckunderstödd spontanandning. I samr åd med hemsjukhuset beslutades att han skulle överföras dit.

SOS Flygambulans i Falköping kontaktades. SOS Flygambulans åtog sig uppdraget och skickade med en av företaget anställd narkossköterska i planet. Tuben fixerades om inför transporten. Likväl gled tuben upp när planet var i luften. Narkossköterskan lyckades inte åtgärda detta. Som väl var kunde patienten spontanandas, planet landade och patienten transporterades tillbaka till sjukhuset där han reintuberades. Eftersom detta var en potentiellt livshotande incident, anmälde chefläkaren det inträffade till Socialstyrelsen. Ă„rendet är inte avgjort. Fr ågan är vems ansvaret är under transport. Det visade sig att SOS Flygambulans inte hade n ågon ansvarig läkare. Narkossköterskan hade inga delegeringar att ge läkemedel eller att vidta andra medicinska åtgärder. Senare framkom att Socialstyrelsen inspekterade SOS Flygambulans AB 1995.

Socialstyrelsen skriver d å i sin sammanfattande bedömning att för (transport)verksamheten ansvarig läkare m åste kontrollera om sjuksköterska har särskild kompetens. Socialstyrelsen anser det ocks å önskvärt att en läkare med medicinskt ansvar för verksamheten utfärdar generella direktiv och delegeringar för tjänstgörande sköterskor. Socialstyrelsen p åpekar ocks å betydelsen av att avsändande läkare är väl medveten om sitt ansvar och att sköterskorna endast kan ge av denne ordinerade läkemedel.

Vi vill med detta göra alla och envar uppmärksamma p å att avsändande läkare har medicinskt ansvar för sin patient tills mottagande läkare tagit emot.

Lund 1998-03-11

Magnus Hägerdal
Leif Berntman
Chefsöverläkare
Stf chefsöverläkare
Anestesi- och intensivv årdskliniken
Universitetssjukhuset i Lund



Ambulansforums kommentar:
Hägerdal och Berntman framför viktiga och angelägna p åpekanden. Roten till det onda är naturligtvis avsaknaden av medicinskt ledningsansvarig inom SOS Flygambulans. Det är troligen inte rimligt att avsändande läkare skall "ordinera" till en formellt behörig, men för läkaren oftast okänd sjuksköterska. Läkaren m åste d å fantasifullt förutse alla tänkbara händelser, som kan inträffa och tydligt utfärda "ordinationer" för dessa olika situationer. Det kan till och med ifr ågasättas om ett s ådant handlingssätt är formellt försvarbart.

Samma krav p å medicinskt ledningsansvarig, som väl känner verksamheten och personalen, och som p å förhand har inventerat situationer, som kan uppst å, och utfärdat generella direktiv för dessa, borde vara naturliga inom SOS Flygambulans liksom inom annan ambulanssjukv ård. Detta stämmer ju ocks å med SoS p åpekanden.

Annars m åste rimligen avsändande läkare överväga att konsekvent komplettera Flygambulans' narkossköterska med lämplig personal fr ån avsändande sjukhus s å fort n ågot v årdbehov kan förutses. Dyrt, och d å tappar man liksom bort den avsedda effekten!

Hägerdal och Berntman för in begreppet "delegering" avseende läkemedel, som narkossköterskan skall ge. Det förvirrar möjligen debatten. Det är inte fr åga om delegering av läkemedel här, utan om "generella direktiv", vilket är principiellt viktigt.

I övrigt har de välmotiverat satt fingret p å en öm punkt. SOS Flygambulans m åste lösa denna fr åga och klart deklarera för landstingen vilken kompetens personalen har och vilka behörigheter i form av generella direktiv som gäller alltid respektive för viss individ. Detta är en förutsättning för att ambulansflygningar med n ågot v årdbehov skall kunna planeras och genomföras p å ett professionellt vis.

Karl-Axel Wallman-C:son

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/04/18