<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Högsta Domstolen prövar hävt ambulanskontrakt

STOCKHOLM (A/F) den 25 februari -98
- Vi är mycket nöjda med att Högsta Domstolen beviljat oss prövningstillst ånd. Det ger oss en slutlig möjlighet att bevisa att Centrala avdelningen för Ambulanssjukv ård och Katastrofmedicinsk planering (CAK) i Stockholm, gjorde fel när de hävde v årt ambulanskontrakt. Den som säger detta är Lena Sjöholm, en av de forna ägarna till Mediambulans.

Tvisten härrör sig fr ån hösten -93, och gäller personalbyten under p åg ående utryckning, som gjorts vid tv å tillfällen av personal vid Mediambulans AB. Det ena skedde i augusti -93 och det andra p å julafton samma år, vilket ledde till att landstinget hävde kontraktet med Mediambulans i januari -94.

Kravet p å "god v ård"
Mediambulans, som d å bedrivit sin verksamhet i drygt 7 m ånader, beslöt att driva saken vidare rättsligt, och menade att de inte gjort sig skyldiga till kontraktsbrott, eftersom bolaget iakttagit det i avtalet ställda kravet p å god v ård samt att inneh ållet i avtalet inte medgav hävningsrätt i den typen av situation som landstinget hänvisat till.
Tingsrätten gick emellertid p å landstingets linje och domen överklagades d å till hovrätten, som fastställde tingsrättens dom den 17 februari i år. "De otill åtna personalbytena under p åg ående utryckning åsidosätter väsentligen den avtalade förpliktelsen att tillhandah ålla god v ård", heter det bland annat i domslutet.

Principiellt intresse
Nu har allts å HD för ovanlighetens skull meddelat prövningstillst ånd i en avtalstvist. Mediambulans skriver i överklagandet att förutsättningarna för hävning har angetts uttömmande i avtalet och att de inte uppfyllts i fallet med personalbytena. Företaget bestrider att kravet p å god v ård åsidosatts. När det gäller väsentlighetskravet menar Mediambulans att det eventuella kontraktsbrottet inte har varit väsentligt samt att ett förstärkt väsentlighetskrav ska gälla med hänsyn till avtalets karaktär, parternas inbördes ställning och de konsekvenser en hävning innebär genom att uppdragsgivaren har monopol.
- Dessutom kan man ifr ågasätta om hävningsrätt verkligen har förelegat med tanke p å att det här rör sig om incidenter vid tv å av 5.000 utförda uppdrag, säger Lena Sjöholm

Kenneth Karlsson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/02/25