<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Nya ramar för tonsignalering

KARLSTAD (A/F) den 5 februari -98
Blandning av 5-tons och 11-tonssignalering samt olika leverantörer p å fasta och mobila sidan har genom bristande samordning i vissa fall inneburit falska anrop och störningar p å bland annat Räddning/Samverkanskanal 02.

För att kunna förverkliga en enhetlig nummerplan för radioanropsnummer/CCIR-nummer för polis/räddningstjänst/sjukv ård behövdes en specifikation av aktuella tonsignalsystem. 5- och 11-tonssignaleringen m åste styras upp redan i projekteringsstadiet för att h ålla kostnaden nere. Det är billigare att göra rätt fr ån början än att tvingas ändra i efterhand.

Räddningsverket har tillsammans med ett företag utarbetat en specifikation (fastställd 18 december), som anger ramarna för tonsignalering som underlag vid projektering av fasta anläggningar och inköp av mobiler. Arbetet har skett i samverkan med bland andra Rikspolisstyrelsen, SOS Alarm, Svenska åkeriförbundet, ambulanssjukv ården och kommunerna.

Specifikationen utgör underlag för projektörer av räddningscentraler, ledningsplatser för länsstyrelser, ledningscentraler/ledningsplatser i kommuner, leverantörer av radioutrustningar samt kommunikationsansvariga hos räddningstjänster, ambulanssjukv ården vid inköp av nya radiostationer.

Specifikationen har beställningsnummer T31-374/97 och kan beställas fr ån:

Räddningsverkets publikationsservice
L 124
651 80 Karlstad eller p å
telefax 054-104210.

Vill du veta mer, ring Räddningsverkets Anders Weiss, tel 054-10 42 26.

Kenneth Karlsson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/02/5