<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Larmoperatör i Växjö fälld av Ansvarsnämnden

- föreslog taxi i stället för ambulans

VÄXJÖ (A/F) Torsd 20 mars 1997
En larmoperatör vid SOS-Alarm i Växjö har f ått en eriran av Hälso- och Sjukv årdens Ansvarsnämnd (HSAN) för att inte ha larmat ambulans till en hjälpbehövande i Kalmar.
I stället för att larma ut ambulans, föreslog larmoperatören taxi. Det rör sig om en 63- årig kvinna i Kalmar, som halkade p å en isfläck utanför sin arbetsplats och föll mot trottoarkanten. Hon reste sig upp efter fallet och gick tillbaka till sitt hem, ca 700 m fr ån platsen. Väl hemma, upptäckte hon blod p å kläderna som kom fr ån pannan. Senare visade det sig att hon även hade ett armledsbrott.

Gick själv till v årdcentralen
Kvinnan slog 90000 och begärde ambulans. Larmoperatören bedömde skadan som mindre allvarlig och uppmanade kvinnan att ta taxi till sin v årdcentral. Hon blev vidarekopplad till taxi, men vägrade beställa n ågon. I stället ringde hon 90000 igen, varvid en diskussion om taxi kontra ambulansfärd uppstod mellan henne och operatören. Slutligen gick operatören med p å att larma ambulans, men kvinnan sade d å nej till detta, utan promenerade i stället själv till v årdcentralen.
Sjukv årdspersonalen där blev upprörd över hur kvinnan hade behandlats och ordnade ambulanstransport till sjukhuset.
En anhörig till kvinnan anmälde saken till HSAN, som nu givit larmoperatören en erinran för att ha brustit i kontakten med den nödställda.

Litet väl h årt
Rent praktiskt kommer ansvarsnämndens fällning inte att innebära n ågon förändring i arbetssituationen för larmoperatören ifr åga.
- Ansvarsnämnden har sin tolkning och den f år man respektera. Jag har själv lyssnat igenom bandupptagningen och tycker kanske att ansvarsnämndens utslag är litet väl h årt, även om en erinran ju är den svagaste p åföljden, säger Styrbjörn Östberg, chefsöverläkare vid akutmottagningen p å Centralsjukhuset i Växjö, tillika tillsynsläkare för SOS Alarm i Växjö.

Satsar p å medicinsk kompetens
Bertil Axelsson, som är platschef vid SOS Alarm i Växjö, beklagar det inträffade.
- Samtidigt visar det hur sv årt det är för larmoperatörerna i vissa lägen att konstatera behovet av ambulans, säger han och hänvisar till de kompetenshöjande åtgärder som sedan länge är planerade för larmpersonalen i Växjö.
Dels startar man en basal sjukv årdsutbildning för samtliga SOS-operatörer till hösten och dels kommer man att införa medicinskt index som hjälpmedel vid larmsamtal. Utbildningen, som omfattar 40 + 8 timmar, best år av basal HLR, medicinsk vidareutbildning samt katastrofmedicin. Den medicinska vidareutbildningen rör bland annat andnings- och cirkulationsorganen, hjärt-lungräddning per telefon, traumatologi, första hjälpen- åtgärder och psykiska reaktioner.
Dessutom kommer man vid nyrekrytering att ge företräde åt sökande med dokumenterad medicinsk kompetens (obs - tillämpas redan). Införande av satellitpositionering planeras ocks å under v åren -97.

åsa Möller

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]