<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Vid sjätte p åstötningen larmades ambulans ut - men d å var det försent

Malmöpolisen misstänker SOS - Alarm för v ållande till annans död

MALMÖ(A/F) Fredag 28 februari
SOS Alarm i Malmö vägrade natten till onsdagen att larma ut ambulans till en tablett- och alkoholförgiftad man, trots upprepade vädjanden fr ån dennes hustru.
Först vid hustruns sjätte p åringning, när patienten blivit medvetslös och drabbats av andningsstillest ånd, skickades ambulans till platsen, men d å var det för sent. återupplivningsförsök p å plats, under transporten och vid akuten var resultatlösa och mannen dödförklarades en kort stund efter ankomsten till akutmottagningen vid Malmö Allmänna sjukhus (MAS).
Malmöpolisen utreder nu om de aktuella larmoperatörerna har gjort sig skyldiga till v ållande till annans död och chefsöverläkare Peter Jerntorp, ansvarig för ambulans- och akutsjukv ården, kommer att driva ärendet vidare till Hälso- och sjukv årdens ansvarsnämnd via stabsläkaren p å MAS och Socialstyrelsen i Malmö. Den avlidne mannnens hustru har ocks å polisanmält SOS Alarm för det inträffade.

Ville inte ha hjälp
Förloppet utspelade sig under en tidsperiod p å cirka 2 timmar och ärendet är komplicerat, framh åller chefsöverläkare Peter Jerntorp:
- Vad jag har först ått, var mannen själv vid medvetande och talade med larmoperatörerna d å hans hustru ringde efter ambulans de första g ångerna. Enligt uppgift avvisade han själv all form av hjälp. Eftersom larmoperatörer ofta utsätts för liknande fall, var det mannens egen utsago som fick styra deras bedömning i detta fallet.

Bristande omdöme?
Här kan man givetvis diskutera var felet ligger, enligt Peter Jerntorp.
Handlar det om bristande generella rutiner hos SOS, eller om bristande omdöme hos larmoperatörerna som inte tillämpat rutinerna korrekt?
- SOS-personalen kunde exempelvis ha ringt in till sjukhuset p å direktlinjen och r ådgjort med ansvarig jourläkare. Eller omedelbart larmat ut ambulans, s å att personalen kunde resonerat med mannen p å plats och samtidigt r ådgjort med medicinskt ansvarig p å sjukhus. Inget av detta gjordes och Peter Jerntorp ser mycket allvarligt p å det inträffade.
- Ytterligare en komplikation i det här fallet är att patienten avled s å snabbt efter det att han blivit medvetslös. Vid den här typen av förgiftningsfall brukar medvetslösheten fördjupas l ångsamt, men här gick det oerhört snabbt, troligen beroende p å kombinationen av vissa typer av preparat tillsammans med alkohol.

Hänvisar till intern utredning
Platschefen vid SOS-Alarm i Malmö, Hans Reschke, vill inte kommentera fallet just nu med hänvisning till de interna utredningar som p åg år och till socialstyrelsens eventuella utredning.
- Men vad gäller de generella rutiner vi har i s ådana här fall följer vi det som hälso- och sjukv årdslagen föreskriver, nämligen att man s å l ångt det är möjligt skall tillmötesg å den enskildes önskan, säger han.

Bandinspelningar i beslag
Malmöpolisen utreder nu omständigheterna som lett fram till dödsfallet och har tagit bandinspelningarna fr ån den aktuella natten i beslag.
- Vi undersöker om misstanke om brott föreligger, och ska nu bland annat lyssna p å bandupptagningarna fr ån larmen. Ärendet är ocks å överlämnat till åklagaren för förundersökning, säger Lars H åkansson vid Malmöpolisen.

åsa Möller

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]