<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Göteborg höjer den medicinska kompetensen i ambulanserna

OLA-ambulanserna f år sjuksköterska dygnet runt

GÖTEBORG (A/F) - onsd 19/2-97
Göteborg har kritiserats av bland annat Socialstyrelsen för bristande medicinsk kompetens i sina ambulanser.
Till skillnad fr ån andra storstäder, använder man i Göteborg storbilsambulanser och inte akutbilar i tv åbilssystemet vid prio 1-larm. Sedan början av 70-talet har man i stället satsat p å särskilda "intensivv årdsenheter", där fordon och personal tillsammans utgör det s å kallade OLA-konceptet, med en ambulanssjukv årdare och en sjuksköterska i varje team.
Kritiken har bland annat best ått i att tillg ången p å sjuksköterskekompetens i OLA- ambulanserna har begränsat sig till "kontorstid" under vardagar.
Men nu har detta åtgärdats.

Specialrekrytering av sjuksköterskor
Fr ån och med februari ing år sjuksköterska dygnet runt i de b åda OLA-ambulanserna, och personalen har specialrekryterats fr ån hela sjukv årdsomr ådet (Sahlgrenska, Östra och Mölndals sjukhus).
- Tidigare har OLA-ambulanserna av tradition varit bemannade med HIA-sköterskor. Nu har vi även anestesisköterskor i gruppen, berättar Mats Kihlgren, Räddningstjänsten Göteborg, Mölndal och Kungsbacka. Personlig lämplighet har varit ett av kriterierna vid rekryteringen.
- En sjuksköterskeutbildning räcker inte som krav. Det här omr ådet är s å speciellt att vi ocks å m åste fästa vikt vid personlig lämplighet och andra färdigheter, säger Mats Kihlgren.

Efter läkarlett test av den medicinska kompetensen, har samtliga sökande kommit till anställningsintervju, där man försökt pejla in personlig lämplighet och stresstolerans, med mera.
Därefter har varje sökande f ått g å igenom ett antal fysiska tester - konditionsprov, bära b år, klättring p å stege, sim- och livräddning samt klaustrofobitest.
-Konditionstestet är speciellt utarbetat för sjuksköterskor och en variant av det som brandmännen genomg år. Man g år p å ett lutande rullband som ökar i hastighet och bär samtidigt p å den utrustning som sjuksköterskan har med i ambulansen, berättar Elisabet Hansson, en av de anställda OLA-sköterskorna.

Nya ambulanser
Som OLA-sköterska ska man dessutom genomg å internutbildning, en kortare utbildning i räddningstjänst och n ågra dagars brandutbildning, exempelvis hur man g år in i rökfyllda utrymmen.
Dessutom ing år trafikutbildning och träning i hur man kör ambulanserna.
- Visserligen kör inte vi utryckningskörning, men vi m åste ju änd å kunna köra fordonet vid behov, säger Elisabet Hansson.
Samtidigt med den nya personalrekryteringen har de tv å gamla OLA-ambulanserna nyligen bytts ut mot nya dieseldrivna Tri Star-fordon av miljöklass 1, byggda p å Fordchassin, med konventionella stötdämpare, och med hytt fr ån Anders Wiman AB. Personalen har samarbetat kring hur fordonen ska vara utrustade och inredda.

åsa Möller

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]