<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Aktiv Uppföljning i Jönköpings-, Östergötlands- och Sörmlands län visar att
Östergötland följer inte Socialstyrelsens riktlinjer

STOCKHOLM (A/F) den 11 november -97
I en färsk projektrapport i serien "Aktiv Uppföljning" fr ån Socialstyrelsen framförs kritik mot att ambulanssjukv ården i Östergötland - som leds av chefsöverläkare Bror G årdelöf, tillika ordförande i FLISA (Föreningen för Ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukv ård) - inte har myndighetens riktlinjer som underlag för l ångsiktig utveckling.
I Jönköpings län har däremot riktlinjerna utgjort en viktig utg ångspunkt inför den omfattande och genomgripande omorganisation som genomförts i länet.
Även i Sörmlands län har Socialstyrelsens riktlinjer varit vägledande för de l ångsiktiga kvalitetsförbättringar som skett.

Syftet med Socialstyrelsens studie var att belysa huvudmännens styrformer för en l ångsiktig kvalitetsutveckling inom ambulanssjukv ården under ändrade ekonomiska förh ållanden. Materialet baseras p å aktuella rapporter och planeringsdokument fr ån de tre länen samt underlaget för omorganisationen i Jönköpings län. Intervjuer har ocks å genomförts med personer p å beslutsniv å.

Utvecklingen inom svensk ambulanssjukv ård har varit mycket snabb. Fr ån att ha varit en transportorganisation har verksamheten förändrats till en v årdorganisation med betydande utbildnings- och kompetenskrav.
- Att modern ambulanssjukv ård förmedlar avancerad sjukv ård till akut sjuka och skadade människor är numera självklart. Det är därför lika självklart att kraven p å det prehospitala omhändertagandet är lika stora som p å all annan hälso- och sjukv ård som bedrivs i Sverige, skriver Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har under flera år utarbetat allmänna r åd, föreskrifter, rapporter mm med det uttalade m ålet att jämställa den v ård och behandling som ges i ambulanser med som ges i övrig hälso- och sjukv ård.
- Därmed har i princip de åtgärder som omfattar medicinskt kvalificerade arbetsuppgifter avgränsats till att utföras av hälso- och sjukv årdspersonal som är legitimerade av Socialstyrelsen.

I rapporten framg år att Östergötland valt att inte följa Socialstyrelsens riktlinjer. Visserligen uttrycks en vilja för att ha en hög kompetens bland ambulanspersonalen - samtidigt som det inte sägs vara självklart med en kompetenshöjning. N ågon i Östergötland menar ocks å att m ånga har "hängt upp sig p å sjuksköterskor" i verksamheten. Ambulanssjukv årdare i tjänst f år inte utnyttjas till annan tjänstgöring än den inom ambulanssjukv ården. Det framförs ocks å ett krav p å återkommande fort-/ vidareutbildning som en förutsättning för att ambulanssjukv årdarna skall kunna beh ålla de delegeringar fr ån chefsöverläkaren som ger dem rätt att utföra särskilt kvalificerad behandling.
Detta kan tolkas som att det inte föreligger n ågon högre ambition om att öka antalet sjuksköterskor i verksamheten.

En önskan om ökad integrering med övrig akutsjukv ård anges i Östergötland, men sv årigheterna att genomföra detta framh ålls i nuläget vara större än de möjligheter till utveckling som integreringen skulle kunna ge. Förklaringar som att det finns en stark tradition att ha det som det är, att tidigare försök med rotationstjänstgöring har misslyckats och att ambulanssjukv ård "trots allt är en transportorganisation" anges. Om ambulanssjukv ården skulle integreras och personalen stationeras p å sjukhusen uppges risker för att verksamheten skulle kunna utvecklas p å olika sätt och att den inte längre skulle vara en gemensam länsresurs där alla bilar är lika och har exakt samma utrustning.
- Ansvaret för utveckling av verksamheten - utan tydliga politiska intentioner och förvaltningsdirektiv - tycks till stor del vila p å verksamhetsansvarig chef(chöl), skriver Socialstyrelsen.

Beträffande Jönköpings län konstaterar Socialstyrelsen med tillfredsställelse att styrelsens intentioner avseende ambulanssjukv ården utveckling p å sikt utgjort en viktig utg ångspunkt inför den omfattande omorganisation som genomförts i länet. Även i Sörmland har styrelsens riktlinjer uppfattats som en viktig grund för den utveckling som skett och sker i länet. Sammanfattningsvis kan sägas att Socialstyrelsens allmänna r åd och föreskrifter har i b åde Jönköpings- och Sörmlands län uppfattats som krav p å kvalitetshöjningar inom ambulanssjukv ården.

Kenneth Karlsson


Källa: Projektrapport fr ån Socialstyrelsen: "Styrformer för l ångsiktig kvalitetsutveckling inom ambulanssjukv ården". Av Gunilla Hulth-Backlund och Louise Stensnäs, Beredskapsenheten. Artikelnr 1997-84-2, oktober 1997.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

97/11/11