<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanssjukv årdare struntade i återupplivning
- Nu varnas de av ansvarsnämnden

MALMÖ (A/F) den 15 september -97
Tv å ambulanssjukv årdare i Malmö varnas av Hälso- och sjukv årdens ansvarsnämnd. De b åda, en man och en kvinna, larmades ut för att ta hand om en manlig heroinist som l åg döende i sin lägenhet efter en överdos. Väl p å plats nöjde de sig med att konstatera att mannen var död ­ utan att n ågra återupplivningsförsök gjordes.
Utredningen har visat att ambulansens återupplivningsutrustning inte ens togs med upp i lägenheten, helt i strid med gällande instruktioner. Händelsen anmäldes av den avlidnes ton åriga dotter, som själv fanns p å plats i lägenheten. När hon fr ågade den manlige v årdaren om hennes pappa var död svarade han att "allt kommer att lösa sig". Till och med hans kollega chockades av uttalandet.
­ Jag anser inte att man ska säga s å när patienten uppenbarligen är död, säger hon.

För snart tv å år sedan hittade en ton åring sin pappa liggande medvetslös i badrummet. Dottern misstänkte att pappan tagit en överdos av heroin och ringde efter ambulans. Enligt dotterns berättelse var pappan vid liv när hon sprang för att möta ambulanspersonalen i trappan. Hon uppmanade dem att skynda p å, vilket de enligt dottern inte gjorde.

Inga återupplivningsförsök
När ambulanssjukv årdarna kom in i lägenheten gjorde de inga återupplivningsförsök utan konstaterade bara att mannen var död. Mot gällande instruktioner hade de inte heller tagit n ågon utrustning med sig. När den ton åriga flickan fr ågade om hennes pappa var död svarde den manlige ambulanssjukv ården: "Allt kommer att lösa sig." Ett svar som inte bara flickan utan ocks å hennes kollega reagerade mot. I sitt yttrande till HSAN skriver den kvinnliga ambulanssjukv årdaren att kollegans svar gjorde henne tämligen frustrerad. "Jag anser att man inte ska säga s å när patienten uppenbarligen är död. Människor i chock har en förm åga att lägga för mycket i ett s ådant yttrande."

Bristande journalföring
Den ton åriga dottern anmälde de tv å ambulanssjukv årdarna till Hälso- och sjukv årdens ansvarsnämnd eftersom hon ans åg att de behandlat hennes pappa fel och att han eventuellt skulle överlevt om de gjort rätt. Den 11/9 kom domen fr ån HSAN. En dom som p å flera punkter ger flickan rätt. Nämnden tar dock inte ställning till om pappan överlevt om ambulanssjukv årdarna försökt att återuppliva honom.
Nämnden tar inte heller ställning till flickans krav p å ekonomisk ersättning för det inträffade. Däremot anser HSAN att ambulanssjukv årdarna konstaterade dödsfallet p å otillräckliga grunder. De hade inte, i strid med gällande instruktioner, med sig n ågon utrustning för återupplivning till lägenheten och dessutom var ambulanssjukv årdarnas journalföring bristfällig. Felen är varken ringa eller ursäktliga och skall medföra disciplinp åföljd, Skriver nämnden i sin bedömning. De tv å ambulanssjukv årdarna varnas vilket är den strängaste p åföljden som HSAN kan utdöma.

Skilda synpunkter
Den interna utredning som gjorts p å Ambulansenheten i Malmö visar att de tv å ambulanssjukv årdarna har skilda synpunkter p å bland annat arbetsfördelningen dem emellan. Den kvinnliga v årdaren förklarar att det finns en skillnad i synen p å vilken utrustning v årdarna skall ta med sig upp i lägenheten. Enligt kvinnan tycker de äldre v årdarna att de yngre tar med sig för mycket. Den kvinnliga v årdaren säger i sitt yttrande att hon och den aktuella manlige kollegan därför kommit överens om att föraren i princip inte lägger sig i vad v årdaren tar med upp. I det aktuella fallet var kvinnan förare. Hon uppger ocks å att det brukar vara s å att den som v årdar " synonymt med den som sitter bak " har ansvaret för journalföringen.
Enligt den manlige ambulanssjukv årdarens svar är det alltid han som tar b åren och hans kollega den medicinska utrustningen. Han tillbakavisar ocks å dotterns p åst ående att de inte skyndade sig upp i lägenheten.
När ambulanssjukv årdarna beslutade sig för att ta med patienten till sjukhuset, lämnade de den ton åriga flickan kvar ensam i lägenheten. Den manlige ambulanssjukv årdaren förklarar att de inte hade tid att vänta p å att hon skulle ringa ett samtal till sin mamma.

Ambulansöverläkare Marie Young, säger till HSAN att ambulanspersonalen aldrig f år konstatera dödsfall. Däremot f år de l åta bli att göra återupplivningsförsök när det finns s å kallade "säkra" dödstecken, som likstelhet. Hon konstaterar vidare att sjukv årdsutrustning alltid skall tas med till patienter vid larm och journal alltid skall föras.
Däremot saknas skriftliga instruktioner om vem som skall föra journalen, ambulansteamet ses som en enhet, dock är det brukligt att den som sitter hos patienten ocks å sköter journalen.

Kenneth Karlsson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

97/09/15