<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanssjukv årdare sägs upp i Stockholm

STOCKHOLM (KA/A/F) den 25 december 2004
41 ambulanssjukv årdare sägs upp i den landstingsägda ambulansverksamheten AISAB i Stockholm. 20 p å grund av överg ången minst en sjuksköterska i ambulanserna och de övriga 21 p å grund av arbetsbrist, skriver Kommunalarbetaren.

Akutambulanserna i Stockholm ska vara bemannade med minst en sjuksköterska senast den första februari 2005, enligt de krav som Stockholms läns landsting satte upp i sin ambulansupphandling.

AISAB är undantaget upphandlingar eftersom det är ett landstingsägt bolag. Samtidigt har AISAB sparkrav p å sig fr ån landstinget.
- Politikerna i landstinget har inte lyssnat p å oss. Socialdemokraterna har lagt locket p å och moderaterna vill bara sälja ut oss eftersom vi har g ått med förlust. Vi vill veta vad planerna är för oss, säger Stefan Boric, huvudskyddsombud i AISAB.

Han berättar om en utdragen och delvis pl ågsam uppsägningsprocess som sköttes d åligt.
- Arbetsgivaren gick först ut med en placeringslista till personalen. Först därefter när förhandlingarna kom ig ång gjordes en LAS-lista. Vissa som stod som varslade p å placeringslistan var inte varslade enligt LAS, säger Stefan Boric.

Lars Dahlberg är personallandstingsr åd och har därmed övergripande ansvar för landstingets personalfr ågor. Han berättar att han inte riktigt vet hur uppsägningarna och omställningsprogrammen ser ut.
- Jag har inte haft anledning att ge mig in p å varslen i AISAB. Det är ett bolag som har haft problem under en l ång tid. Jag kan som politiker inte g å in och kontrollera cheferna, säger Lars Dahlberg. Men om uppsägningarna har g ått till p å det sättet m åste cheferna utbildas i MBL. Jag hoppas att de uppsagda ska erbjudas nya jobb inom landstinget.

Stefan Boric berättar att m ånga av de uppsagda kommer att anställas som vikarier p å samma företag eftersom det egentligen r åder personalbrist. Därmed är uppsägningarna helt onödiga, anser han.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/12/25