<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Spetskompetens krävs för intensivv årdsambulans

KRISTIANSTAD (KB/A/F) den 27 november 2004
Det krävs särskild spetskompetens för att bist å intensivv årdsambulansens transporter. Ta bort nuvarande formulering p å den här punkten i beslutet om prehospitalt läkarstöd i Region Sk åne.

Detta krav ställs fr ån samtliga sjukhusspecialister i den sk ånska anestesi- och intensivv ården, Spesak-gruppen, i en skrivelse till hälso- och sjukv årdsdirektören Bertil Lindström och Ingrid Lennerwald (s), regionr åd med ansvar för hälso- och sjukv årdsfr ågorna, skriver Kristianstads-Bladet.

Nämnden där hon är ordförande fastställde i slutet av september bland annat arbetsuppgifterna för prehospitalt verksam läkare (som ska ersätta akutbilarna med anestesisjuksköterska och ambulanssjukv årdare och planeras starta under 2005, reds anm.). I en av punkterna ställs krav p å att dessa läkare ska "kunna bist å med akut beslutsstöd, ordination och interventioner för intensivv årdskrävande transporter mellan Sk ånes sjukhus".
­- För att bist å intensivv årdsambulansen krävs mycket högre kompetens än den som ställs krav p å för läkare som ska arbeta i den prehospitala v ården, förklarar Göran Karlström, chef för anestesiavdelningen p å Centralsjukhuset i Kristianstad och en av tio intensivv årdsspecialister som samfällt undertecknat skrivelsen.

Deras förslag just nu är att sjukv årdsledningen i Region Sk åne tar bort hela formuleringen. Ingen av dem vill st å med ansvaret för vad som eventuellt kan hända om en akutläkare som saknar den erfarenhet som krävs ska ha medicinskt ansvar för flyttning av en intensivv årdspatient.

Fotnot: Läs mer om IVA-ambulansen 31 908 p å KAMBER-Sk ånes hemsida: https://www.skane.se/templates/Page.aspx?id=28409

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/11/27