<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Läkare kräver extra ambulanshelikopter

GĂ–TEBORG (GP/A/F) den 25 november 2004
En andra ambulanshelikopter behövs, speciellt sommartid, i Västra Götaland, anser Bo Söderström, ambulansläkare i Göteborgsomr ådet.

Nu görs en utvärdering av verksamheten med regionens enda ambulanshelikopter. Det har visat sig att helikoptern - som har samma utrustning och standard som i flera andra storstadsregioner - har gjort stor nytta, inte minst vid akuta transporter av skadade i skärg ården och fr ån de yttre delarna av Västra Götaland till sjukhusen i Göteborg.
- Helikopterverksamheten är viktig del av akutsjukv ården, säger Söderström till Göteborgs-Posten. Vi kan redan se att en andra helikopter skulle behövas sommartid p å Västkusten d å larmen är m ånga och b åtlivet omfattande.

Han anser att de ökande akuta PCI-fallen är ett annat skäl att utöka flygverksamheten.
- Det är i dag bara Sahlgrenska som kan utföra akut PCI och det verkar dröja ganska länge innan n ågot annat sjukhus i regionen f år tillg ång till denna verksamhet. Det gör att en ambulanshelikopter skulle kunna göra stor nytta.

Fr ågan om en andra ambulanshelikoper har ännu inte varit aktuell i sjukv årdsutskottet. Sjukv årdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist anser inte att detta är en prioriterad verksamhet.

Fotnot: Ambulanshelikoptrar finns idag i Gällivare, Göteborg, Lycksele, Stockholm, Uppsala, Visby och Ă–stersund. Inom kort kommer en översiktsartikel för ambulanshelikoptrar, kostnader, bemanning osv, här i Ambulansforum. Samtliga landsting/motsvarande, utom ett, har hittills svarat p å redaktionens fr ågor.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/11/25