<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Distriktssköterska ersätts av ambulanspersonal

UME å (VK/A/F) den 29 oktober 2004
I dag är en jourhavande distriktssköterska i tjänst varje natt mellan 22 och 07 för att rycka ut i Ume å vid behov. Det kan handla om en äldre som behöver hjälp, en kateter som ramlat ur eller n ågon som behöver slussas vidare till sjukv årdsupplysningen. Nu vill landstingsledningen dra in tjänsten och i stället lägga distriktssköterskans uppgifter p å ambulanspersonalen. Men ambulanspersonalen och deras fack protesterar.

Arbetsgivaren och personalen p å ambulansstationen har redan haft en lokal förhandling. Men de enades inte. V årdförbundet och Kommunal har därför begärt ytterligare en förhandling med arbetsgivaren eftersom de menar att arbetsgivarens förslag strider mot ett kollektivavtal.

Ambulanspersonalen har ett arbetstidsavtal som säger att de har 43 timmars arbetsvecka, allts å lite längre än vanligt.
- I gengäld ska inga andra arbetsuppgifter än ambulanstransporter förekomma mellan 22 och 06, säger Gunnar Sundin till Västerbottens-Kuriren.

Han menar även att distriktssköterskans uppgifter inte kan läggas över p å ambulansen eftersom personalen där är anställda som ambulanssjuksköterskor och ambulanssjukv årdare.
- Arbetsgivaren kan inte beordra en sjuksköterska att genomföra en distriktssköterskas uppgifter eftersom de inte har rätt utbildning, säger Gunnar Sundin.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/10/29