<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulansdrift fortfarande öppen fr åga

KRISTIANSTAD (A/F) den 23 september 2004
Region Sk åne återremitterar ärendet om övertag av ambulansverksamheten i Malmö-Trelleborg samt Helsingborg-Ängeholm p å grund av laglighetsprövning, skriver Region Sk åne i ett pressmeddelande.

Ambulansverksamheten i Region Sk åne drivs idag p å entreprenad av Falck Ambulans AB, Malmö Brandk år samt Helsingborgs Brandförsvar. En dom i Regeringsrätten i december 2003 klargjorde emellertid att kommuner inte längre till åts driva ambulansverksamhet.

P å grund av regeringsrättsdomen samt för att garantera ett offentligt inslag i ambulansdriften - och därmed undvika att det p å sikt kan uppst å en monopolsituation - stoppade regionstyrelsen i februari i år hela den upphandling som p ågick för driften av ambulansverksamheten i Sk åne 2005-2009.

En ny upphandlingsomg ång utlystes för distriken som drevs av Falck medan förhandlingar inleddes med bland andra Malmö kommun och Helsingborgs stad om hur man skulle lösa situationen som uppst ått. S å sm åningom arbetades ett förslag fram som g år ut p å att Region Sk åne övertar befintlig personal, lokaler, fordon och utrustningar fr ån de berörda kommunerna. Arbetet har ocks å mynnat ut i ett förslag till avtal mellan Region Sk åne och Malmö-Trelleborgs kommun respektive Helsingborgs Stad och Höganäs kommun ang ående ett övertag av ambulansverksamheten i ambulansdistrikt 1 (Malmö­Trelleborg) och ambulansdistrikt 3 (Helsingborg-Ängelholm).

Regionstyrelsen föreslog därför regionfullmäktige att besluta
Att överta ambulansdriften i ambulansdistrikt 1 (Malmö-Trelleborg) och ambulansdistrikt 3 (Helsingborg-Ängelholm). Övertagandet sker genom verksamhetsöverg ångar.
Att uppdra åt regionstyrelsen att, i huvudsaklig överensstämmelse med föreliggande förslag till avtal, teckna avtal med berörda kommuner om verksamhetsöverg ångar
Samt att för genomförande av verksamhetsöverg ångar anvisa hälso- och sjukv årdsnämnden 29 miljoner kronor varav 15, 35 miljoner omedelbart avskrivs. Anslaget finansieras med eget kapital.

Beslut i regionfullmäktige: Efter votering beslutade fullmäktige att återremittera ärendet p å grund av laglighetsprövning (mot lagen om offentlig upphandling)

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/09/23