<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Regeringen föresl år genomförande av EG:s arbetstidsdirektiv

STOCKHOLM (A/F) den 15 september 2004
Regeringen har nyligen beslutat att överlämna propositionen "Tydligare genomförande av EG:s arbetstidsdirektiv" till riksdagen, skriver Näringsdepartementen i ett pressmeddelande.
- Det känns tillfredsställande att nu kunna lämna förslag som gör att arbetstidsdirektivet blir tydligt genomfört även p å de delar av den svenska arbetsmarknaden som inte omfattas av kollektivavtal om arbetstidsfr ågor, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

I propositionen föresl ås följande ändringar i arbetstidslagen. Nya bestämmelser införs som motsvarar arbetstidsdirektivets regler om högst 48 timmars genomsnittlig veckoarbetstid, elva timmars sammanhängande dygnsvila, arbetstid för nattarbetande samt kompensationsledigt vid tillfälliga undantag fr ån regeln om veckovila.

Lagens s å kallade EG-spärrar förtydligas, det vill säga att kollektivavtal inte f år innebära mindre förm ånliga regler för arbetstagarna än vad som följer av arbetstidsdirektivet.

De nya bestämmelserna ska inte gälla arbeten inom s ådana offentliga verksamheter som är undantagna fr ån arbetstidsdirektivets tillämpningsomr åde, till exempel vissa arbeten inom polis och försvar.

Lagändringen föresl ås träda i kraft den 1 juli 2005. De nya bestämmelserna ska tillämpas fr ån och med den 1 januari 2007 om arbetsgivaren den 30 juni 2005 och därefter är bunden av kollektivavtal som reglerar arbetstidsfr ågor.

Fotnot: Läs mer p å regeringskansliets webbplats, https://www.regeringen.se/sb/d/4073

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/09/15