<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Stockholm sparar in p å helikoptrar

STOCKHOLM (SVD/A/F) den 12 september 2004
Stockholms läns landsting kan komma att spara in p å den extra sommarhelikoptern även nästa år. Sjukv årdslandstingsr ådet Inger Ros (s) tycker inte att det finns n ågon anledning att återg å till den gamla ordningen, skriver Svenska Dagbladet.

Landstingsledningen beslutade i februari att dra in den helikopter som tidigare somrar har satts in vid sidan av den ordinarie ambulanshelikoptern. Landstingsledningen hävdade att m ånga uppdrag med den dyra extrahelikoptern inte var medicinskt motiverade. Indragningen skulle ge en besparing p å tre miljoner kronor. För att garantera den medicinska säkerheten tecknade landstinget ett avtal om att Uppsalas ambulanshelikopter ska kunna användas för akuta uppdrag i Stockholms län. Besparingen utlöste änd å en skur av kritik, inte minst fr ån skärg ården där protestlistor cirkulerade.

Nyligen presenterade sjukv årdslandstingr åd Inger Ros (s) en utvärdering av sommaren 2004. Enligt rapporten, som kommer fr ån landstingets beställarkontor, är resultatet enbart positivt.
Ingen patient har saknat hjälp, samtidigt som den planerade besparingen i stort sett har genomförts. Uppsalahelikoptern har ofta larmats i stället för åretrunthelikoptern, eftersom den haft kortare insatstid. Sammanlagt har antalet helikopteruppdrag minskat med en fjärdedel jämfört med året innan, som en följd av nya riktlinjer för bedömningarna som infördes v åren 2003.

Inga beslut har ännu fattats om hur helikopterverksamheten ska organiseras nästa sommar.
- Men jag ser i dagsläget inget skäl för att återg å till en sommarhelikopter. Jag skulle i stället vilja utveckla samarbetet med Uppsala läns landsting, säger Inger Ros (s).

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/09/12