<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanssjuksköterskor vill kunna ge smärtlindring

HĂ„SSLEHOLM (KB/A/F) den 19 juli 2004
Ambulanssjuksköterskorna i Hässleholm vill inleda försök under ett år med det smärtlindrande läkemedlet Ketalar. Läkemedlet finns i ambulanserna redan i dag, men ambulanssjuksköterskorna f år inte använda medicinen, som de inte har kunskap om och erfarenhet av, skriver Kristianstads-Bladet.

I en ansökan till KAMBER-Sk åne ber de om att p å försök f å använda Ketalar, eftersom de vid uppdrag ofta hamnar i situationer där morfin och Stesolid inte räcker till. Det kan gälla olyckspatienter, patienter med brännskador, när man behöver lägga skelett i rätt läge vid fraktur, vid skadade höfter och smärtande ryggar.

Ambulanssjuksköterskorna pekar ocks å p å att medicinen Ketalar kan vara livräddande i vissa situationer, exempelvis om patienten förlorat s å mycket blod eller vätska att kroppens cirkulation inte kan h ållas i g ång normalt.

Ambulanssjuksköterskorna i Hässleholm hänvisar till andra landsting och SLAS inom FLISA, som har riktlinjer för behandling med Ketalar i l ågdos för smärtlindring. De tycker inte att Region Sk åne ska vara sämre, där man har kravet p å specialistutbildade sjuksköterskor i alla akutambulanser fr ån ny år.

Efter årsskiftet försvinner ocks å samtliga akutbilar i Region Sk åne. Därmed blir det sv årare att f å anestesihjälp, eftersom KAMBER-Sk ånes uppfattning är att det bara är läkare som kan göra den bedömningen och insatsen. I det läget känner ambulanssjuksköterskorna att det är ännu viktigare att f å kunskap om medicinen för smärtbehandling.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/07/19