<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Upphandlingen av ny radio f år kritik

STOCKHOLM (GP/A/F) den 15 juli 2004
Utbyggnaden av RAKEL, det nya radiokommunikationssystemet för ambulans, polis, räddningstjänst och försvar, fördröjs. SAAB har f ått uppdraget av Försvarets Materielverk. Men bägge huvudkonkurrenterna kräver upprört att länsrätten i Stockholm river upp affären, skriver Göteborgs-Posten.

Beställningen till SAAB-konsortiet lades i april och p å m ånga h åll i landet behövs ett nytt radiosystem snarast för att kunna samordna räddningsinsatser.

Tidigare har det varit känt att amerikanska Motorola överklagat FMV:s beslut till länsrätten. Men även italienska OTE kräver nu rättelse. Affären gäller över tv å miljarder kronor.

Inlagorna fr ån Motorola och OTE är förbittrade och företagens kritik mot FMV:s hantering överensstämmer p å flera punkter. De hävdar att SAAB gynnats p å ett otillbörligt sätt av FMV och att SAAB f ått uppdraget trots att man inte kan uppfylla de absoluta krav som ställts. SAAB:s anbud borde i själva verket ha diskvalificerats, anser de.

Motorola och OTE vill i första hand att beslutet att ge SAAB uppdraget ska rivas upp och att upphandlingsförfarandet ska rättas till. I andra hand kräver de att hela upphandlingen görs om.

Motorolas och framför allt OTE:s protester kommer att ta tid att bedömas och länsrätten räknar inte med att kunna fatta n ågot beslut före september. Det innebär en avsevärd fördröjning av arbetet som skulle ha inletts i höst.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/07/15