<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Dyrt för anhöriga att följa med ambulans

LAHOLM (HP/A/F) den 7 juli 2004
Som anhörig till en patient kan det bli dyrt att följa med i ambulansen till sjukhuset om man m åste ta taxi hem. Kommunala pensionärsr ådet i Laholm vill att anhöriga ska f å möjlighet att använda Resam men Landstinget Halland säger nej, skriver Hallandsposten.

Enligt pensionärsr ådet är det ofta olämpligt att en anhörig till en sv årt sjuk person själv tar bilen till sjukhuset utan bättre om den åker med i ambulansen. Det är inte ovanligt att den medföljande behöver bist å den sjuke eller skadade p å sjukhuset.
- Problem med hemtransport av den medföljande uppst år d å allmänt kommunikationsmedel inte finns att tillg å p å natten. Taxi m åste d å användas och är kostsamt om man är bosatt i n ågon av orterna i Laholms kommun, skriver kommunala pensionärsr ådet och tillägger att en taxiresa kan g å p å 600-700 kronor, vilket är mycket för en pensionär.

Pensionärsr ådet föresl år därför att landstinget ändrar reglerna s å att medföljare f år använda sig av Resam eller att övernattningsmöjlighet ordnas p å sjukhuset.

Men länsjukv årdsnämnden avvisar förslaget och p åpekar att samma regler gäller i hela landet. Anledningen till att landstingen inte st år för kostnaderna är att det alltid finns v årdare i ambulansen. Anhöriga kan f å åka med men f år själva st å för resekostnaderna hem till bostaden.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/07/7