<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Arbetsmiljöinspektionens granskning p åvisade
Brister hos ambulanssjukv ården i Västmanland

ÖREBRO (A/F) den 3 juli 2004
Incidenter där ambulanspersonal somnat vid ratten och brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet ledde till att Arbetsmiljöverket i Örebro riktade kritik i tio punkter mot Västmanlands ambulansverksamhet, skriver Arbetsmiljöverket i Örebro distrikt.

Under hösten 2002 kontrollerade Arbetsmiljöverket i Örebro distrikt hur Länsverksamheten ambulanssjukv ård i Västmanland använder sig av systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). Inspektioner gjordes vid ambulansstationerna i Väster ås, Fagersta, Sala och Köping. Bristerna var m ånga och resulterade i tio punkter som var tvungna att åtgärdas inom tre m ånader. Under 2003 kunde arbetsgivarna redovisa samtliga resultat och Arbetsmiljöverket var nöjda med det jobb stationerna gjort.

Efter krav togs en arbetsmiljöpolicy fram och kliniken har gjort en undersökning och bedömning av de risker för ohälsa och olycksfall som fanns p å avdelningen.

Resultatet blev att klinken förtydligade rutinerna för avvikelserapportering och man avtalade med en företagshälsov ård om hälsoundersökningar, vaccineringar och optiker. Kemikalierna har g åtts igenom och m ånga har rensats bort och informationen om de som finns kvar har förbättrats. För att förebygga belastningsskador utbildas tv å ergonomiinstruktörer p å varje arbetsplats och den patientfria tiden ska användas till träning och utbildning, bland annat tillsammans med räddningstjänsten.

Ambulanspersonalens schema byggde p å dygnspass, en kvarleva fr ån den tid d å en förare ofta hann sova flera timmar per natt. Flera incidenter hade inträffat där förarna varit s å trötta att de somnat eller nickat till vid ratten under de l ånga arbetspassen. Arbetstiderna m åste därför förändras s å att dygnsarbetet minskas och säkerheten förbättras. Landstinget godkände även att ny ambulanspersonal anställdes.

Stationschefernas tjänster hade tidigare varit splittrade mellan jobbet som arbetsledare och ambulansförare. För att göra det tydligare vem som är ansvarig för olika fr ågor renodlades chefernas tjänster fr ån andra arbetsuppgifter.

Utryckningsvägarna i Fagersta, Köping och Sala var inte säkra och ett samarbete mellan kommunen och Landstingsfastigheter inleddes för att lösa problemet.

Ambulanspersonalens vardag inneh åller ofta risker för hot och v åld, liksom traumatiska upplevelser och smittorisker. För att öka tryggheten använder man nu larm och tv å personer p å varje avdelning utbildas i krishantering för att sedan b åde lära sina arbetskamrater och finnas som stöd för dem. Rutinerna har även förbättrats. Även vikarierna f år nu en bättre introduktion och arbetsgivarens samarbete med skyddsombuden har förbättrats.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/07/3