<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanspersonal ignorerade läkares bedömning

NORDMALING (VK/A/F) den 19 juni 2004
En man som fallit och f ått en s årskada i huvudet skulle föras till akutmottagningen i Ume å för att bli sydd av läkare. Men ambulanspersonalen som skulle hämta honom gjorde p å plats en annan bedömning, och lät honom inte åka till akuten. Han fick vänta till nästa dag p å att sys. Nu ska händelsen granskas av Socialstyrelsen, skriver Västerbottens-Kurien.

En sjuklig äldre man boende i ett kommunalt särskilt boende föll och slog huvudet en kväll i april i år. I bakhuvudet uppstod ett blödande s år. Den kommunala sjuksköterskan med ansvar för boendet bedömde skadorna och lade om s året, samt kontaktade jourhavande distriktsläkare vid akutmottagningen i Ume å. Läkaren bedömde att s året behövde sys ihop.

En ambulans skickades till Nordmaling. Men ambulanspersonalen gjorde en annan bedömning vid framkomsten. Mannen skulle d å stanna i sitt boende och vänta p å åtgärd av v årdcentralens läkare morgonen därp å. Först dagen efter, efter elva timmar, fick mannen sitt
s år ihopsytt av v årdcentralens läkare.

Nordmalings kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska har med anledning av detta gjort en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. I denna p åpekas flera risker med detta agerande: en allvarlig skallskada kan missas, s året kan läka ihop sämre, oklara ansvarsförh ållanden när ambulanspersonalen överprövar jourhavande läkares bedömning, med mera.

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan menar att det finns stor risk för upprepning om handlingssättet hos ambulanspersonalen är rutin. Nu ska händelsen granskas av Socialstyrelsen.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/06/19