<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulansupphandling klar i Stockholm

STOCKHOLM (A/F) den 16 juni 2004
Hälso- och sjukv årdsutskottet beslutade ig år om val av leverantörer för drift av ambulanssjukv ården i Stockholms läns landsting. Upphandlingen omfattar fem affärsomr åden. Tre leverantörer, Falck Ambulans AB, Samariten Ambulans AB och Sirius Taxi AB, har givit de bästa anbuden och har därigenom vunnit upphandlingen.

Avtalen fördelas p å följande sätt:
Nordväst: Sirius Taxi AB (nuvarande entreprenör är Falck)
Nordost och sydväst: Samariten Ambulans AB (nuvarande entreprenörer är Samariten och Södertörns brandförsvarförbund)
Mittsyd och sydost: Falck Ambulans AB (nuvarande entreprenörer är Falck och Södertörn)

Upphandlingen innebär en rejäl satsning p å ambulanssjukv ården och sätter ett starkt fokus p å det medicinska inneh ållet och den medicinska utvecklingen i länets ambulanssjukv ård. Fr ån och med den 2 februari 2005 gäller:

- Ökad medicinsk kompetens i 45 akutambulanser som nu bemannas med minst en specialistsjuksköterska, istället för som tidigare med undersköterskor.
- 10 transportambulanser som bemannas med undersköterskor.
- Som komplettering beh ålls 2 akutbilar som bemannas med sjuksköterska med anestesikompetens.
- Ambulanssjuksköterskorna ska nu även periodvis tjänstgöra inne p å sjukhusen för att upprätth ålla och höja sin kompetens.
- Ambulansläkare kommer att finnas hos leverantörerna för att stärka den medicinska ledningen och utvecklingen.
- Gränslös dirigering för b åde ambulanser och akutbilarna ger ökad flexibilitet.
- Satsning p å teknik som EKG, GPS i ambulanser och akutbilar.

- Det här är en av de största satsningarna vi n ågonsin gjort p å ambulanssjukv ården. Kompetensen i ambulanserna höjs avsevärt. Vi ligger nu i framkant i utvecklingen av den prehospitala sjukv ården som innebär att allt mer av de tidiga insatserna kommer att kunna utföras redan i ambulansen p å väg till sjukhuset, säger Inger Ros (s), sjukv årdslandstingsr åd, i ett pressmeddelande.

Redan idag finns det 166 sjuksköterskor i verksamheten varav ca 55 är specialistutbildade och antalet specialistutbildade kommer successivt att öka till år 2008 d å m ålet att samtliga akutambulanser ska vara bemannade av specialistutbildade sjuksköterskor skall vara uppfyllt. Flera leverantörer anser att m ålet med specialistutbildning kommer att uppfyllas l ångt tidigare än 2008 och har en m ålsättning att n å l ångt redan inför avtalsstarten.

Akutbilsuppdragen har under perioden jan - april minskat fr ån 5820 (2003) uppdrag till 4585 (2004) uppdrag dvs. 21 %. Detta tillsammans med kompetenshöjningen i akutambulanserna innebär nu att tv å av fyra akutbilar beh ålls som ett komplement till övrig ambulanssjukv ård. Dessa skall vara verksamma i hela länet.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/06/16