<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Projekt som räddar liv lagt p å is

NORDMALING (VK/A/F) den 5 juni 2004
I väntan p å ambulans fr ån Ume å har tv å distriktssköterskor i Nordmaling ryckt ut och gett den första v ården. Men nu är projektet lagt p å is och ska utvärderas. Ersättning till distriktssköterskorna har varit ett problem, skriver Västerbottens-Kuriren.

V ård innan ambulans heter ett försök som p åg ått i Nordmaling i tv å år. Det är ett samarbete mellan ambulanssjukv ården och v årdcentralen i Nordmaling. Tv å distriktssköterskor har blivit larmade vid s å kallat prio-1-larm, om ambulansen varit upptagen med annat. Konkret har det inneburit att exempelvis vid stroke har den patienten f ått den första v ården 20­30 minuter innan ambulansen anlänt.

Men under vintern har de engagerade distriktssköterskorna fört p å tal att de har en väldigt l åg ersättning för sina insatser.
- Det är en orsak till att fr ån den 1 april har projektet lagts ner, eller lagts p å is, trots att det var tänkt att p åg å året ut, säger tillförordnade verksamhetschefen vid v årdcentralen, Mervi Salonen.

Sedan den 1 april är VIA-telefonen avstängd och sjuksköterskorna gör inga utryckningar p å den signalen. Nu har man beslutat att utvärdera projektet. Mervi Salonen vid v årdcentralen och Peter Johansson vid ambulanssjukv ården ska göra detta. Sedan ska utvärderingen skickas till Mats Brännström, landstingets närsjukv årdschef, för beslut.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/06/5