<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

90- årig kvinna vägrades ambulans

ÄNGELHOLM (HD/A/F) den 13 mars 2004
En 90- årig kvinna ramlade i sin lägenhet i Ängelholm och bröt vänster l årben. Hon tryckte p å knappen till sitt trygghetslarmet och redan efter tio minuter var personal fr ån trygghetscentralen p å plats. Den gamla kvinnan hade s å ont att hon inte kunde stödja p å benet. Personalen fr ån trygghetscentralen kontaktade en distriktssköterska, men även 90- åringens barn.

- Jag kom till mammas lägenhet strax efter klockan tolv. Ingen ambulans fanns p å plats. Istället fick jag besked om att det hade kallats p å en b årtransport genom Samres, men att det var väntetider och att bilen skulle dyka upp cirka en och en halv timma senare, berättar kvinnans son för Helsingborgs Dagblad.

Kvinnans son krävde att det skulle ringas efter en ambulans.
- Till svar fick jag att det inte var till åtet p å grund av besparingsskäl. Jag bad dem strunta i reglerna. När de änd å inte gjorde som jag föreslog larmade jag själv ambulans. Det tog bara 15 till 20 minuter innan den var där.

René Hallin är chef för Ängelholms kommuns trygghetscentral. Hon bekräftar att personalen
i första hand ska kalla p å b årtransport genom Samres.
- Det är bara vid akuta lägen, som hjärtinfarkt och stroke, som personalen ska ringa efter ambulans. Ofta är b årtransporten snabbare än en ambulans, hävdar hon.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/03/13