<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulansen kommer inte i tid

NYKÖPING (ST/A/F) den 28 februari 2004
Ambulanserna i södra Sörmland klarar inte m ålet att vara framme hos sv årt sjuka patienter inom tio minuter. En anledning är de tidsödande ambulanstransporterna till Akademiska sjukhuset i Uppsala, skriver Södermanlands Tidning.

Socialstyrelsens riktlinjer, som ocks å ambulansverksamheten i Sörmland arbetar efter, är att akutambulanserna ska i 80 procent av fallen vara framme hos patienten inom tio minuter. I södra Sörmland klarar inte ambulansverksamheten att följa riktlinjerna. Förra året höll akutambulanserna tiominutersgränsen i 58 procent av fallen. Siffran är ett genomsnitt för hela fjol året.
­ Ju tidigare ambulansen kommer ut till patienten, desto större är chanserna till överlevnad och ett meningsfullt liv, säger narkosläkaren Sven- åke Strömberg som ocks å är medicinskt ansvarig för ambulanserna i södra Sörmland.

Det finns främst tv å anledningar till att akutambulanserna inte kan h ålla tiominutersm ålet i s å hög utsträckning som önskat. Dels tar ambulanstransporterna fr ån Nyköping till Akademiska sjukhuset i Uppsala, som landstinget har avtal med, l ång tid. Dels har den ambulans som är stationerad i Vagnhärad l ånga framkörningstider p å grund av de stora avst ånden p å landsbygden.

Ambulanschefen i Sörmland, Ann-Louise Kruse Persson, understryker att patienterna inte blir utan ambulans, även om man inte klarar riktlinjerna att 80 procent av akutpatienterna ska n ås inom tio minuter.
- SOS Alarm dirigerar alltid om ambulanserna om det skulle vara tomt p å ett ställe, säger hon. Vi kan ocks å f å ambulans fr ån Södertälje till Vagnhäradsomr ådet om det skulle behövas.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2004/02/28