<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

IVA-transport med komplikation

SUNDSVALL/UME å (ST/A/F) den 17 augusti 2003
Efter ett knappt dygns intensivv ård i Ume å beslutades att en 80- årig patient skulle överföras till IVA i Sundsvall. I Örnsköldsvik försämrades hans tillst ånd s å drastiskt att han kördes dit och blev liggande i respirator i tre veckor skriver Sundsvalls Tidning.

Patienten som hade urosepsis, med risk för chock, lades in p å intensivv årdsavdelningen i Ume å. Trots detta beslutades efter mindre än 24 timmar att han var färdig för transport till Sundsvalls intensivv årdsavdelning. Transporten genomfördes med ambulans, bemannad med tv å ambulanspersonal.

Strax utanför Örnsköldsvik hamnade han i ett livshotande chocktillst ånd ­ slutade andas, blev medvetslös, fick akut lungödem och hjärtsvikt. I det läget valde ambulanspersonalen att föra honom till IVA i Örnsköldsvik. Där blev han liggande i respirator i tre veckor. Idag har patienten problem med att förflytta sig och med minnet.

De anhöriga är upprörda och undrande över vilka rutiner som gäller vid transport av intensivv årdspatienter. De överväger allvarligt att anmäla det inträffade till Hälso- och sjukv årdens ansvarsnämnd (HSAN).

Chefsöverläkaren vid IVA p å Sundsvalls sjukhus, Tomas Bohlin, ifr ågasätter att Ume å skickat en s å allvarligt sjuk patient utan att läkare eller sjuksköterska följt med vid transporten.
­ När vi skickar IVA-patienter följer alltid narkossköterska och/eller läkare med. Jag ser det som anmärkningsvärt att en förflyttning av en IVA-patient sker med bara vanlig ambulanspersonal. Jag tycker att Ume å bör se över sina transporter.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2003/08/17