<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Brist p å narkossköterskor drabbar ambulanssjukv ården

VÄXJÖ (SMP/A/F) den 6 november 2002
En akut brist p å narkossköterskor kan leda till att ambulanspersonalen p å Växjö lasarett f år mindre hjälp. Bristen kan leda till att narkossköterskorna inte kan följa med i ambulanserna i samma omfattning som tidigare, skriver Sm ålands-Posten.


Ambulanssjuksköterskorna p å Växjö lasarett befarar en kvalitetsförsämring i omhändertagandet av skadade patienter om ett nytt förslag genomförs.
- Jag ser ett mardrömsscenarie framför mig när vi ska ta hand om ett sv årt sjukt barn och befinner oss l ångt ifr ån sjukhuset. Och samtidigt inte kunna f å hjälp av en narkossköterska, säger en orolig ambulanssjuksköterska till Sm ålandsposten.

Chefen vid anestesikliniken, Ingvar Gustafson, berättar att det just nu saknas sex narkossköterskor. Hans förslag är därför att narkossköterskorna under en försöksperiod inte kommer att åka med i ambulanserna p å samma sätt som tidigare.
- Vi kan nog inte ha särskild jourlinje för denna förstärkning om vi ska begränsa v år medverkan. Det blir kanske 40-50 uppdrag om året, till skillnad fr ån dagens 400-500 uppdrag per år.

Det finns tillfällen d å det krävs en narkossköterska p å en skadeplats. Som vid sv åra olyckor när de skadade behöver sövas ned. Vid trafikolyckor med fastklämda personer, när det handlar om barn och vuxna som har drabbats av andningshinder och vid drunkningstillbud. Ambulanssjuksköterskor saknar denna kompetens.

Verksamhetschefen vid akutkliniken, Jörgen Tagesson, tror att det g år att minska insatserna av narkossköterskor i dagens system genom att prioritera h årdare. Den medicinska kompetensen har ökat under de senaste åren hos ambulanspersonalen. Men i vissa lägen behöver man änd å en förstärkning, betonar han.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2002/11/6