<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ska brandmän och poliser ge hjärtmassage?
Läkare ser ingen medicinsk nytta

GĂ–TEBORG (A/F) den 27 augusti 2002
Hett debattämne p å "bl åljusmässan" EPS: Läkare är tveksamma till om brandmän och poliser verkligen ska syssla med första hjälpen-insatser med syrgas och defibrillator.
- Hittills har vi inte sett n ågon medicinsk nytta, säger överläkare Bo Söderström i ett pressmeddelande fr ån EPS.

Under kongressen och mässan EPS, Emergencies & Public Safety, som h ålls för första g ången p å Svenska Mässan i Göteborg 29-31 augusti förväntas en het debatt kring begreppet IVPA (i väntan p å ambulans). Allts å de insatser man kan göra för en nödställd innan ambulansen anländer. En kritiker som deltar i debatten p å EPS är Bo Söderström, tidigare ambulansöverläkare i Landstinget Skaraborg, numera överläkare p å anestesikliniken i Lidköping.
- Vi har tittat p å samtliga utryckningar räddningstjänsten gjorde under tv å år i Skaraborg, där man varit p å plats före ambulansen. Och vi kunde inte i n ågot av de fallen finna en medicinsk vinst.
- Visserligen var m ånga nöjda med servicen. Men som vi ser det handlar det mer om omv årdnad, en trygghetskänsla. Det vill vi inte betala för. Det f år i s å fall respektive kommun göra, säger han.

Resultatet blev att avtalet - som innebar att den lokala räddningstjänsten ryckte ut om SOS Alarm bedömde att det skulle dröja mer än 20 minuter för ambulansen att n å fram - sades upp. Ett nytt försök har ig ångsatts i Falköping, men har inte utvärderats ännu.
- Jag utesluter inte att det kan innebära vissa vinster med defibrillatorer i brandbilar och polisbilar. Men det m åste dokumenteras först, säger Söderström.
- Tro och tycka är lätt. Men vi ska ha lite mer att st å p å innan vi säger om n ågot är bra eller d åligt.

För Bengt Carlsson, räddningschef i Torsby i norra Värmland, r åder dock ingen tvekan om att IVPA räddar liv.
- Det har vi m ånga exempel p å under de tio år fyra av fem brandstationer i distriktet arbetat p å det här sättet, säger han.
- Att skapa fria luftvägar är i m ånga fall livsavgörande. Läkarna gör sina bedömningar sedan patienten kommit in till sjukhuset och känner ofta inte till vad som hänt tidigare i händelsekedjan.

Det kan vara sv årt att vetenskapligt bevisa nyttan. Och för att arbetssättet ska kunna betraktas som professionellt krävs att man arbetat med ett visst antal likartade händelser.
- En s ådan rutin kan vi aldrig f å. Men som jag ser det är det bättre att en människa f år snabb hjälp och överlever än att hon dör i väntan p å sakkunnig v ård.

Syrgasutrustningen är en viktig del i brandmännens IVPA-insatser.
- Vi använder syrgas i 75 procent av fallen ungefär, bedömer Carlsson.

Defibrillator för att ge elchocker vid hjärtstillest ånd har man arbetat med i ett år - trots att man inte f ått n ågra offentliga anslag.
- Vi fick pengarna p å frivillig väg, det var n ågra föreningar här i trakten som startade en insamling, berättar Carlsson.
- De har varit till stor nytta. Personalen p å en av v åra stationer fick utbildning p å defibrillatorn p å en tisdag. P å lördag samma vecka användes den - och räddade ett liv.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2002/08/27