<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Sk ånska ambulanser n år inte uppsatt m ål

KRISTIANSTAD (KB/A/F) den 7 juni 2002
Det tar längre tid för ambulanserna i nordöstra Sk åne att n å patienter än i andra sk ånska distrikt. M ålet är att n å 90 procent av patienterna inom en kvart p å prio 1-uppdrag. I detta ambulansdistrikt n ås i genomsnitt bara 85 procent av patienterna inom en kvart. Vad det beror p å undersöker ambulansenheten i Sk åne just nu, skriver Kristianstadsbladet.

- Vi har ingen bra förklaring utifr ån alla aspekter, säger chefen för ambulansenheten i Region Sk åne, Göran Harrysson.

Statistiken gäller de ambulanstransporter som är allra viktigast och d å ambulansen använder bl åljus för att n å fram s å snabbt som möjligt. Som en tänkbar orsak till de längre insatstiderna i nordöstra Sk åne nämner Göran Harrysson att detta distrikt är glest befolkat och har relativt stora avst ånd.
- Det gäller ingen speciell ort. Det är l ånga insatstider i delar av Osby kommun. I Bromölla kommun har vi inte speciellt m ånga uppdrag, men det är utspritt p å m ånga orter, säger Göran Harrysson.

En annan orsak kan vara den gränslösa dirigeringen som innebär att den ambulans som är närmast kör till patienten, även om den finns i ett annat distrikt. I statistiken hamnar däremot transporten p å det distrikt som ambulansen tillhör.
- å andra sidan kan patienten f å den ambulans som är närmast. Annars skulle det dröja ännu längre. Vid drunkningsolyckan i Olseröd till exempel var en bil fr ån Degeberga väldigt snabbt p å plats, medan det tog längre tid för bilarna fr ån Kristianstad, förklarar Gert Molin som är driftschef p å Falck Ambulans.

Hur kan man förbättra situationen?
- Genom att vi hittar n ågot system som gör att man har lättare för att dokumentera avvikelserna, vad de beror p å och hur man åtgärdar dem, svarar Gert Molin.

Att tv å extra ambulanser har satts in i distriktet har inte förbättrat insatstiderna. Dels finns det en sommarambulans i Degeberga fr ån den 1 maj till den 30 september, dels har en ambulans satts in permanent i Perstorp fr ån den 1 januari.

Nu undersöker ambulansenheten i Sk åne verksamheten närmare för att hitta en förklaring.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2002/06/7