<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanssjukv ården belystes vid symposium

BOR åS (A/F) den 21 maj 2002
- Ambulanssjukv ård m åste erkännas som den kvalificerade sjukv ård den är och inte bara ses som en fr åga om sjuktransport, säger Nina Rehnqvist, överdirektör vid Socialstyrelsen. Hon var en av talarna vid det heldagssymposium som PreHospen-gruppen vid Högskolan i Bor ås anordnade under tisdagen 21 maj.

En representant fr ån regeringen och en fr ån Västra Götalandsregionen, Socialstyrelsen, V årdförbundet, V årdalstiftelsen och ett hundratal inbjudna experter och forskare deltog i ett engagerat meningsutbyte om behovet av en genomgripande attitydförändring i synen p å ambulanssjukv ården i Sverige.

Redan 1982 kom den lag (SFS 1982:763) som sl år fast att ambulanssjukv ård är sjukv ård fullt ut, dvs med alla de krav p å kompetens och resurser som finns inom v ården i övrigt.
- Det är nu tjugo år sedan, men fortfarande har vi l ångt kvar för att leva upp till denna självklara bestämmelse, säger professor Kerstin Segesten, moderator vid symposiet.
- Det har blivit n ågot av en blind fläck inom sjukv ården. Medan den v årdvetenskapliga forskningen och utvecklingen idag gjort stora framsteg allmänt inom v ården, har just ambulanssjukv ården blivit nästan helt försummad. Änd å vet vi att snabb och kvalificerad hantering av akut sjuka patienter kan ha en avgörande betydelse för hur l ång sjukdomstiden blir och vilket lidande det förorsakar. För att inte tala om onödiga kostnader för samhället. Det finns ocks å pengar att spara p å att köra patienter till rätt instans, alla patienter behöver inte komma till akutintaget, kanske de till och med kan stanna kvar hemma, tillägger professor Segesten.

Bor ås centrum för utbildning och forskning
Lagar och författningar sl år sedan länge fast att "all sjukv ård ska vila p å vetenskap och beprövad erfarenhet". Ambulanssjukv ården är här allts å ett beklagligt undantag. Dock har det p å senare år tagits lokala initiativ för att rätta till situationen. Med stöd av Västra Götalandsregionen har Högskolan i Bor ås, som enda högskola i landet, satsat p å avancerad forskning och utbildning kring prehospital akutsjukv ård. Ett initiativ som nu lovordas och väntas leda till att Bor ås blir nytt nationellt kunskapscentrum inom detta omr åde. Men detta är en riksangelägenhet och därför är behovet stort av ett betydande statligt stöd för att inom rimlig tid n å acceptabla resultat.
- Fr ån regeringen ser vi mycket positivt p å högskolans satsning här i Bor ås, säger Majléne Westerlund Panke, som är ledamot i utbildningsutskottet.
- Detta betyder mycket för kunskapsuppbyggnaden b åde i regionen och landet som helhet.

Vid Institutionen för v årdvetenskap i Bor ås finns idag sex aktiva forskare knutna till PreHospen-gruppen. De leder var sitt projekt för att studera olika aspekter p å ambulanssjukv ården. Fr ågor som är viktiga att f å svar p å för att verksamheten skall kunna utvecklas till en effektiv del av sjukv ården: Hur är det att bedriva v ård p å en kaotisk skadeplats? Är det rätt patient som utnyttjar ambulansen? Hur ser patienten p å v ården som ambulanspersonalen ger? Andra forskningsomr åden är: Posttraumatisk stress hos personalen kartläggs. Digital fotodokumentation p å olycksplatsen blir till hjälp för diagnostiken p å akutmottagningen. Närmandet till patienten ­ avgörande för en korrekt bedömning och optimal behandling. Utvecklandet av IT-stöd. De flesta av dessa forskningsprojekt p åg år, men vissa resultat redovisades under symposiet.

Socialstyrelsen markerar
Tisdagens symposium innebär ocks å en p åminnelse fr ån Socialstyrelsen att kraven p å legitimerad personal kommer att gälla fr ån den 30 september 2005.
- Och vi medger inga dispenser, säger Nina Rehnqvist.
- Samtidigt är det glädjande att Högskolan i Bor ås nu kommit s å l ångt att vi börjar se resultaten av deras forskning. Det är viktigt att kunna redovisa effekter av gjorda insatser inom prehospital akutsjukv ård och att denna kunskap förs vidare. Utbildningarna här är ocks å ett bra initiativ, menar Nina Rehnqvist. Men m ånga landsting är sent ute. Stora insatser behövs nu för att hinna utbilda all ambulanspersonal.

Symposiet avslutades med visning av den uppmärksammade filmen "Intima möten" ("Prioritet Ett" i TV4-versionen) av Daniel Bergman. En närg ången studie av ambulanspersonalens krävande arbete.

Sammanfattningsvis en mycket givande dag!

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2002/05/21