<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Världsunik ambulans provflögs

UME å (VK/A/F) den 19 maj 2002
Sverige är p å väg att f å världens främsta ambulansflyg. I veckan genomfördes den första övningen med ett stort flygplan - i luftrummet ovanför Västerbotten.
- Det här är n ågot helt unikt, säger Helge Brändström, anestesiolog i Ume å och medicintekniskt ansvarig för planen, till Västerbotten-Kuriren.

Det var efter Göteborgsbranden som regeringen ins åg att det fanns ett behov av större ambulansflyg.
- Man kunde inte transportera de skadade ungdomarna tillräckligt snabbt. N ågra dog i onödan, säger Pepe BrolĂ©n, projektledare för utvecklingen av de nya ambulansflygen, tv å av SAS största flygplan, MD81, med kapacitet för nära 200 passagerare.

I m åndags startade utbildningen av den personal som vid katastrof ska arbeta i planen. Utbildningen sker i Ume å. Det var ocks å här som den första övningsflygningen genomfördes. Syftet är att deltagarna ska f å känna p å hur det är att arbeta under de här betingelserna.

Ambulansflyget kommer att användas vid ett väpnat angrepp p å landet eller för att flyga hem skadade svenskar, antingen soldater eller turister. I fredstid kan planet användas vid katastrofer b åde nationellt och internationellt. Om tv å år ska planen vara klara att användas.

Peter Jonasson

Fotnot: Läs mer om de nya ambulansflygen p å Luftfartverkets hemsida www.lfv.se.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2002/05/19