<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ă„ndrade rutiner hos SOS Alarm efter anmälningar

STOCKHOLM (TV4/A/F) den 4 mars 2002
Socialstyrelsen har de senaste åren tagit emot över ett dussin anmälningar mot SOS Alarm i Stockholms län och Socialstyrelsen har ocks å kritiserat SOS Alarm för d ålig hantering av nödsamtal. Men p å SOS Alarm i Stockholms län sl år man ifr ån sig kritiken.
- SOS Alarm i hela Sverige tar emot 4 miljoner samtal per år och ibland blir det fel. Men överlag är vi väldigt bra p å det vi gör, menar Britt St ålhandske, biträdande driftchef p å SOS Alarm i Stockholms län, till TV4 Stockholm.

Den senaste kritiken fr ån Socialstyrelsen kom när en 81- årig man avled i september 2000 efter att ha väntat över en timme p å ambulans. Socialstyrelsen anser att operatörerna fattade en rad felaktiga beslut och att ambulansen borde ha larmats omedelbart.
- Vi ser allvarligt p å den här händelsen som inträffade för ett och ett halvt år sedan. Vi har sedan dess infört en rad förändringar, säger Britt St ålhandske.

Bland annat har SOS Alarm infört ett medicinskt index, det vill säga en manual med en rad punkter för hur operatörerna ska hantera ett nödsamtal med medicinska fr ågor.
- Vi har kompetensutveckling för personalen hela tiden. Det kan gälla v ård och det gäller ocks å intervjuteknik som är en viktig del av v år verksamhet, menar Britt St ålhandske.

Varje dygn f år SOS Alarm i Stockholm ungefär 2 500 nödsamtal varav hälften är felringningar och varje år körs omkring 170 000 ambulanstransporter.
- Jag skulle inte vara orolig om jag själv stod i behov av ambulans. Finns det ambulansbehov s å skickar vi ambulans, avslutar Britt St ålhandske p å SOS Alarm i Stockholm.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2002/03/4