<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Kontroll av övertid bland Värmlands ambulanspersonal

KARLSTAD (VF/A/F) den 12 februari 2002
V årdförbundet avdelning Värmland begär in övertidslistor fr ån samtliga ambulansstationer i Värmland. Detta p å grund av att de f ått indikationer att m ånga anställda har överstigit Arbetstidslagens (ATL) 200 timmar.
- Vi h åller nu p å att göra en sammanställning över hur mycket övertid som utförts i alla verksamheter under 2001, säger Mona Ulfelt, vice ordförande i V årdförbundet, till Värmlands Folkblad.

Ambulanssjukv ården i Värmland har under flera år varit ett problemomr åde när det gäller övertid.
- Jour- och beredskapsarbete genererar övertid. För det ska bli s å lite övertid som möjligt ser vi över organisationen. Vi anpassar scheman s å att vi har mest bemanning när det är som störst belastning. Dessutom har vi blivit mer restriktiva med icke br ådskande transporter s å att de oftast sker inom ordinarie arbetstid. Att komma tillrätta med övertidsproblemet tar tid och vi är inte framme ännu, men vi jobbar p å att kunna styra det, säger Torbjörn Nyvall, en av tv å länsverksamhetschefer i Värmland.

Övertidsarbete är b åde en ekonomisk och en arbetsmiljömässig fr åga.
- Vi ser tyvärr att övertidsarbetet bland v åra medlemmar ökar. Det vill vi förhindra eftersom det ofta blir l ångtidssjukskrivningar till följd av att man arbetar för mycket och g år in i väggen, säger Mona Ulfelt.

- Vi för en dialog med facket om övertiden och vill ju självklart undvika det s å mycket som möjligt eftersom det dels kostar mycket pengar och att det dels p åverkar arbetsmiljön för ambulanspersonalen om de m åste jobba för mycket övertid, säger Torbjörn Nyvall

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2002/02/12