<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Personalkritik mot ambulans i Björna

ÖRNSKÖLDSVIK (ÖA/A/F) den 21 januari 2002
Stationera Björnaambulansen i Örnsköldsvik eller skaffa en ändam ålsenlig lokal i Björna. Detta är ambulanspersonalens förslag p å hur man ska kunna täcka upp norra delen av kommunen sedan ambulansen i Hemling försvunnit. Förslagen presenteras i en skrivelse till Landstinget Västernorrland, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

I höstas försvann den avtalsambulans som tidigare var stationerad i Hemling under stora protester fr ån befolkningen i norra kommundelen. Sedan dess har en ambulans varit placerad i Björna - stationerad i deltidbrandk årens lokaler under dagtid - med personal fr ån Örnsköldsvik. En nödlösning eftersom man till exempel m åste ha s åväl motorvärmare som kupévärmare i g ång för att ambulansen ska vara varm vid utryckning.

Arbetsgivare och politiker har föreslagit att personal och ambulans skulle h ålla till i distriktsköterskemottagningen i Björna eller vid äldreboendet Björnaborg.
"Utifr ån den information som vi f ått samt de intryck vi f ått fr ån egna besök har vi efter överläggningar kommit fram till att vi inte kan acceptera de fr ån arbetsgivaren föreslagna placeringsalternativen", skriver ambulanspersonalen som nu turas om att tjänstgöra i Björna.

I distriktssköterskemottagningen finns det varken sanitetsutrymmen, pausrum eller m åltidsrum som är acceptabla. Pausrummet skulle exempelvis vara väntrummet där patienter finns tre förmiddagar i veckan. Ambulanspersonalen pekar ocks å p å vikten av ändam ålsenliga lokaler för övningsverksamhet och kompetensbevarande studier som ska ske under arbetstid.
Därför föresl år de själva tv å alternativ till att lösa ambulansservicen i omr ådet. Huvudförslaget är att placera en dagbil vid huvudstationen i Örnsköldsvik. Där behoven av en extra resurs är som störst.
­ När det blir tomt med ambulanser i Ö-vik m åste bilen i Björna täcka upp. Dagbilen blir därför mest effektiv om den är placerad vid huvudstationen. Ofta åker vi tom fram och tillbaka och det är ju slöseri.

Antalet transporter fr ån Björnaomr ådet brukar ligga p å runt 250 per år. Men av dessa har inte Hemlingambulansen svarat för alla.
­ Nej säg att det är ungefär hälften. Det blir 2-3 transporter i veckan. Och det är ungefär s å m ånga som vi ocks å haft under den tid vi tjänstgjort däruppe. Övrig tid sitter vi bara däruppe och har ingenting att ta oss för.

Kvällar, nätter och helger sköts ambulanssjukv ården fr ån Örnsköldsvik. Annan tid är det Björnaambulansen som ska sköta alla transporter.

Personalens andra förslag är att man hyr in sig i en egen lokal i Björna där man kan använda icke utryckande tid med verksamhet som är knuten till anställningen och som verkar utvecklande för arbetet. Som exempelvis övningsverksamhet och fördjupade studier. I egen lokal kan man ocks å hinna med mental och fysisk återhämtning.

De åsikter som redovisas har nu Sture Lindgren, förvaltningschef för landstingsservice och ansvarig för utredningen, att ta ställning till. I april väntas politikerna ta beslut om hur länets ambulanssjukv ård ska fungera i framtiden.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2002/01/21