<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Sundsvalls sjukhus ambulansintag är en säkerhetsrisk
- Yrkesinspektionen kräver att bristerna åtgärdas

SUNDSVALL (DB/A/F) den 9 december 2000
- Vi har st ått ut med det här alldeles för länge nu, Yrkesinspektionen m åste tydligen agera för att det ska hända n ågonting.
Det säger ambulanssjukv årdarna Mats Persson och Hans Westberg, som länge haft problem med arbetsförh ållandena vid Sundsvalls sjukhus ambulansintag. Nu kräver Yrkesinspektionen att mottagningen byggs om p å grund av främst den stora stöldrisken, skriver Dagbladet.

I åratal har ambulanspersonal p åtalat problemet men ingenting har hänt. När ambulanserna kommer till Sundsvalls sjukhus s å sker urlastningen av patienter utomhus. Helt oskyddat och med full insyn rullar man in patienterna. Ofta tvingas personalen lämna ambulanserna helt ol åsta och obevakade den korta stund de rullar in med patienterna.
- Det är egentligen helt vansinnigt. Det är b åde oetiskt och medicinskt fel och p å sista tiden har det inträffat en rad stölder ur ambulanserna, förklarar ambulanssjukv årdaren Mats Persson och f år nickande medh åll av kollegan Hans Westberg.

- Vi har blivit av med flera mobiltelefoner, men värre är att det stulits sprutor och läkemedel ur bilarna, säger Hans Westberg.

Att ambulanserna m åste st å utomhus innebär även att bilen kyls ner vintertid vilket kan förstöra medicinska gaser och läkemedel. Ambulansmottagningen och akutintaget är samma ing ång nattetid, vilket innerbär att det kan bli b åde tr ångt och obehagligt när man kommer in med br ådskande transporter och andra patienter kommer samtidigt med taxi och privatbilar.

Nu har Yrkesinspektionen slagit larm och kräver att ambulansmottagningen snabbt byggs om. Man kräver ett separat ambulansintag där fordonen kan köra in under tak och där intaget är väl tilltaget och anpassat efter snabba utlastningar.
- I förlängningen kan det rädda fler liv och b åde vi och patienterna f år det drägligare, säger Mats och Hans och hoppas att en byggnation inte dröjer allt för länge.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/12/9