<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Överviktiga ambulanser i Värmland
- personalen oroad över att tvingas köra olagligt

TORSBY (A/F) den 24 november 2000
Under hösten 2000 har tv å nya ambulanser (Mercedes) levererats och tagits i drift vid ambulansen i Torsby. Redan under fordonens upphandling framfördes synpunkter fr ån personalen ang ående val av fordon. Synpunkterna gällde framförallt fordonens köregenskaper och lastförm åga. Den nya standarden för ambulanser som skulle införas under v åren framfördes ocks å till arbetsledningen.

Det har nu efter att fordonen tagits i trafik visat sig att fordonen har en s å liten lastförm åga (370 kg) att ambulansernas totalvikt överskrids redan när en patient placeras i fordonen. Vid kontrollvägningen var fordonet utrustad enligt lista, fulltankad och bemannad med tv å ambulanspersonal (60 kg resp 90 kg). Den uppmätta bruttovikten var 2550 kg vilket lämnar 50 kg över för en patient upp till fordonets totalvikt 2600 kg.

Totalvikten är den maximala vikt som tillverkaren godkänner för att garantera fordonets köregenskaper, bromsförm åga och serviceintervaller. Totalvikten är summan av fordonets tjänstevikt + maximalt till åtna last. Tjänstevikten och maxlast fastställs av svensk bilprovning vid fordonets registreringsbesiktning.

Det är föraren av fordonet som är ansvarig för att totalvikten inte överskrids. Föraren har här ett kontrollansvar dvs. han är skyldig att kontrollera att fordonet inte överskrider totalvikten. P åföljden för överskridande av totalvikten är penningböter á 600 kr för 1 ­ 26% överlast.

Hur kunde det bli s å här? Det undrar Peter Warren, anestesisjuksköterska vid ambulansen i Torsby, i sin anmälan till Landstinget i Värmland. En anmälan som även har g ått till Yrkesinspektionen och Socialstyrelsen för kännedom.
- Den i Sverige gällande normen vad gäller ambulansers lastkapacitet, Svensk Standard, SS EN 1789:1999, anger en lägsta lastkapacitet av 450 kg. Trots detta har ambulansverksamheten fastställt en ambulansspecifikation för nyinköp med en lägsta kapacitet av 400 kg med hänvisning till Spri r åd SPRI 211 01. Ett r åd som upphörde att gälla 1997-04-23. De nu levererade fordonen har godkänts för leverans och användning enligt socialstyrelsens författning SOSFS 1981:47 trots att denna upphört att gälla 2000-04-30, skriver Peter Warren.

Peter Warren föresl år att verksamhetschefen vid Torsby sjukhus, Tom Glomsaker, omedelbart säkerställer att totalvikten inte vid n ågot tillfälle överskrids och att verksamheten anpassas efter detta. Berörda fordon tas ur trafik/omfördelas till andra uppgifter tills totalvikten kan garanteras.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/11/24