<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Akutbil dras in pga sjuksköterskebrist

ÄLVDALEN (DD/A/F) den 21 november 2000
Akutbilsverksamheten i Älvdalens kyrkby läggs ner fr ån och med årsskiftet. Landstinget i Dalarnas kostnad för akutbilen är 1,3 miljoner kronor per år, men det är inte av ekonomiska skäl som verksamheten upphör. Under senare tid har det blivit sv årare att rekrytera sjuksköterskor till kommunen. Därmed har det blivit omöjligt att upprätth ålla bemanningen för akutbilen i nödvändig omfattning, skriver Dala-Demokraten.

Sedan ambulansstationen vid Älvdalens v årdcentral drogs in har akutbilen funnits till hands i södra kommundelen. Dess uppgift har varit att rycka ut vid alla prio 1-larm, allts å vid olyckor och sjukdomsfall som fordrar livsuppeh ållande åtgärder.

Akutbilen är bemannad med sjuksköterska och förare fr ån kommunen, bekostade av landstinget enligt att avtal med kommunen. Akutbilspersonalen gör en första sjukv årdande insats p å plats innan ambulans anländer fr ån Mora. S åväl landstinget som kommunen har haft ambitionen att beh ålla denna resurs, men nu blir det allts å i praktiken omöjligt.

Enligt hälso- och sjukv årdsstyrelsen kommer denna försämring av sjukv ården inte att medföra fara för den enskildes liv och hälsa, eftersom ambulans fortfarande kommer att utg å fr ån Mora och i vissa fall fr ån Särna och Sälen.
Jan-Olov Olsson, räddningschef i Äldalen, ger däremot en annan bild av risken att patienter inte kan f å v ård i tid.
- Under åren har vi haft olyckor där akutbilen har varit livsavgörande. Det enda man kan göra nu är hoppas att n ågot s ådant inte inträffar.

Enligt Räddningstjänsten i Älvdalen har akutbilen åkt ut p å cirka 200 larm per år. Det har varit det mesta fr ån akuta andningsbesvär och bröstsmärtor till trafikolyckor med sv årt skadade.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/11/21