<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Socialstyrelsen möjliggör för fler att utföra defibrillering
- kan rädda liv vid akut hjärtstopp

STOCKHOLM (A/F) den 17 november 2000
Fler kan f å möjlighet att utföra s å kallad defibrillering p å personer som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Genom enklare och säkrare teknik kan personal inom till exempel räddningstjänst och polis f å utbildning i att utföra defibrillering - n ågot som kan medverka till att rädda liv. Det meddelar nu Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
- Utvecklingen av tekniken inom det här omr ådet gör att vi nu kan öka tillgängligheten av defibrillering. Det är betydelsefullt - en snabb insats är ofta helt avgörande i samband med ett akut hjärtstopp, säger Nina Rehnqvist, överdirektör vid Socialstyrelsen.

Dagens halvautomatiska defibrillator analyserar själv patientens hjärtrytm och värderar behovet av en elektrochock. Jämfört med tidigare är tekniken enklare och säkrare att använda. Hittills har endast utbildad hälso- och sjukv årdspersonal haft möjlighet att använda sig av metoden. Nu är det möjligt att utvidga kretsen av användare.
- Ă„ven med en mycket väl fungerande ambulansv ård, kan det vara sv årt att hinna fram till en patient i tid. Genom att även personal inom andra yrkesgrupper, till exempel räddningstjänsten eller polisen, f år utbildning i att använda en halvautomatisk defibrillator, ökar möjligheten att överleva för en person som drabbats av hjärtstopp, säger Nina Rehnqvist.

Förutsättningen för att f å möjlighet att använda defibrillering är att man har en grundläggande utbildning i hjärt- och lungräddning och att den som är ansvarig läkare ger sitt tillst ånd genom s å kallad delegering. Det krävs även att de personer som utses har sin egen arbetslednings tillst ånd. De som f år rätt att utföra defibrillering lyder under Socialstyrelsens tillsyn.

Det är ocks å ett krav att apparaterna underh ålls och sköts p å rätt sätt och att de kasseras när de inte längre f år användas. Olyckor och tillbud m åste anmälas till Socialstyrelsen och till tillverkaren.

Mer information om den ökade tillgängligheten för defibrillering kan läsas i Meddelandeblad nr 15/00 Utvidgat bruk av halvautomatiska defibrillatorer, som finns p å Socialstyrelsens webbplats, www.sos.se. Ytterligare upplysningar: Louise Stensnäs, 08-555 530 19.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/11/17