<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Politiker vill ta bort NÄL:s akutbil
- hävdar att det inte handlar om besparings åtgärd

TROLLHÄTTAN (A/F) den 10 november 2000
Om politikerna i NU-sjukv årdens utförarstyrelse f år som de vill försvinner akutbilen vid NÄL i Trollhättan. Förslaget f år dock inte gehör i sjukv årdsledningen som vill beh ålla akutbilen. Fackförbundet Kommunal driver ett tredje förslag som handlar om att förstärka ambulansen med ytterligare en akutbil dagtid i Uddevalla, skriver Elfsborgs Läns Allehanda.

Utförarstyrelsen för NU-sjukv ården vill ta bort akutbilen vid NÄL.
- När samtliga ambulanser förstärks med en anestesisjuksköterska vid behov och ambulanstillgängligheten i Dalsland, Nol och mellersta Bohuslän ökat genom kortare utryckningstider finns det inte längre behov av en akutbil, säger utförarstyrelsens ordförande Peter Heie (c).

Han hävdar att det inte handlar om en besparings åtgärd d å avtalen med de nio privata entreprenörerna blev 11,5 miljoner kronor dyrare än väntat. Den besparingen ska göras p å annat h åll, riktigt hur vet dock inte Peter Heie.

Akutbilen bemannas av en ambulanssjukv årdare och en anestesisjuksköterska. Den årliga kostnaden är 3,5 miljoner kronor. Dessa pengar vill utförarstyrelsen i stället fördela i ambulansverksamheten i hela NU-sjukv ården. Vinsten i människoliv har man inte räknat.
- Inget kommer att bli sämre. I Bohuslän har man alltid haft ambulanser med tillg ång till anestesisjuksköterska och det har fungerat, säger Peter Heie.

Principiellt h åller han med verksamheterna som vill ha ytterligare en akutbil.
­ Men vi har inte obegränsade resurser. Hade vi det, vore det bästa om det fanns en ambulans utplacerad p å varje ort. Sedan anser jag väl att om akutbilen ska finnas kvar borde den placeras i Uddevalla. Det är ju där akutsjukhuset med traumaenheten finns.

I g år hölls samverkansmöte i NU-sjukv ården. Där diskuterades sjukv årdsledningens och fackförbundens alternativ.
­ V årt alternativ innebär att vi ska ha ett ambulanscentrum med en akutbil dygnet runt placerad p å NÄL, s å som det är nu, uppger sjukhusdirektör Gösta Malmer.

Politikernas förslag skulle enligt Malmer innebära högre kostnader eftersom det kräver fler anestesisjuksköterskor.

Fackförbundet Kommunals vilja är att ambulanssjukv ården utökas med ytterligare en akutbil dagtid med placering i Uddevalla. V årdförbundet gick inte att n å i g år.

Det finns ytterligare ett alternativ som innebär tv å akutbilar dygnet runt, en p å NÄL och en i Uddevalla. Förslaget anses för närvarande allt för kostsamt och diskuteras inte. Om akutbilen avvecklas ska det ske först d å det finns tillräckligt med anestesisjuksköterskor. Beslut ska fattas vid utförarstyrelsens möte 21 november.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/11/10