<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

FLISA/SKMF-konferensen 4 oktober fm

STOCKHOLM (A/F) den 8 oktober 2000
Ambulanssjukv årdsprojekt

Stockholm har tagit till sig arbetsformen projekt och presenterade ett par intressanta exempel p å hur man g ått till väga.

Ambulansteamets framtida yrkesroller har bearbetats av en allsidigt sammansatt projektgrupp. Lika fördelning i gruppen mellan män och kvinnor, de olika entreprenörsföretagen samt undersköterskor och sjuksköterskor framfördes som viktigt i arbetet. Uppenbarligen hade man lyckats med konststycket att hela tiden utg å fr ån patientens behov. Och att väga in detta i de kommande förändringarna.

För att uppn å sitt syfte med kommande yrkesroller tog man i projektet även fram näraliggande och önskvärda förändringar. Därför vill man förlänga certifikatsutbildningen fr ån 8 till 10 veckor och lägga kraft p å just teamutbildning. Ett faddersystem är en annan önskvärd förändring. Det är viktigt att minska personalomsättningen och individuell kompetensplanering är ett sätt att n å detta delm ål.

Projektet har resulterat i en välskriven redovisning, som kan rekvireras fr ån CAK. Det vore intressant att veta närmare hur processen i arbetet utvecklats. Projektledaren Nina Lindgrens roll respektive projektdeltagarnas? För det allra mest intressanta är m åhända änd å inte arbetsgruppens resultat ­ även om detta är viktigt. Utan hur man arbetat sig fram till samförst ånd i dessa erfarenhetsmässigt tidigare mycket kontroversiella fr ågor.

Konkret kvalitetsarbete breder ut sig! KUPP (Kvalitet Ur Patientens Perspektiv) är ett nu väl etablerat system för enkätundersökningar och med standardiserade fr ågor och listigt formulerade svarsalternativ. Tillsammans med ett lättillgängligt system för registrering och utvärdering är KUPP ett bra och väl etablerat instrument för denna del av kvalitetsarbetet. Samma enkäter har genomförts i n ågra andra landsting tidigare och nu har allts å stockholmarna förutsättningar för intressanta och positiva jämförelser med kollegor i andra delar av landet. Och Bohuslän, som startade arbetet, kan glädja sig åt värdiga efterföljare!

Primärv ården kommer inte s å ofta med i ambulansprojekt. Desto mer imponerande och glädjande att Stockholm tagit upp ett mycket intressant arbete för att l åta åldringar komma till rätt v årdniv å direkt och utan onödig väntetid och omvägar. Som "extra bonus" minskar ju detta dessutom belastningen p å ambulanssjukv ården, som slipper köra fr ån sjukhus till sjukhus för att bli av med gamlingen"¦ Kanske framför allt ett stockholmsproblem, men mänskligare v ård, effektivisering och faktiskt betydande besparingar är rimligen möjliga p å likartade premisser i m ånga delar av landet.

Kurt Lantorp, med imponerande verksamhet internationellt och även i Jönköping, p åminde oss om att bioterrorism kan bli en otäck verklighet. När som helst. Var som helst. De senaste åren har bjudit p å flera incidenter med dessbättre begränsade effekter. Men extremister av flera olika slag har betydande lager att ytterst farliga och/eller smittsamma substanser. Som enkelt och billigt kan spridas i samhället. Och där det dessutom mycket troligt tar tid innan vi först år vad som är p å g ång. Och bara att sprida rykten om eller hota med Bioterrorism kan ge v åldsamma effekter. Hög tid att alla tänker till!

Karl-Axel Wallman-C:son

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/10/8