<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Larmoperatör prickas:
Skickade polis istället för ambulans

ÖSTERSUND (ÖP/A/F) den 8 oktober 2000
En larmoperatör vid SOS Alarm i Östersund prickas för att han skickade polis i stället för ambulans till en sv årt brännskadad patient i Sveg. Missen berodde p å att operatören missförstod den norske uppringaren.
- Jag kopplade inte ihop ordet "fyr" med eld, har operatören förklarat, skriver Östersunds-Posten.

Det är det s å kallade T-spritsdramat i Sveg i november förra året som nu har behandlats av hälso- och sjukv årdens ansvarsnämnd, HSAN. Den illa brännskadade 28- åring som fick brinnande T-sprit över kroppen har anmält SOS Alarms sätt att sköta ärendet.

Det var en granne i huset som anmälde händelsen till SOS sedan sett en man komma utrusande med eld i huvudet och p å ena underbenet. Mannen är norrman och berättade att han sett en person "med full fyr i h året och p å högra foten". Den ansvarige operatören skickade omedelbart polis till platsen men kom inte p å tanken att det ocks å kunde behövas ambulans.

Först sedan polisen sett vad som hänt begärdes ambulans. Ärendet klassades som br ådskande men inte livshotande. 28- åringen har hävdat att hans skador kunde ha blivit lindrigare om han snabbare kommit under v ård. Ansvarsnämnden sl år nu fast att larmoperatören gjorde fel d å han bara tillkallade polis:
- Oavsett hur han uppfattade ordet "fyr" borde han ha tagit reda p å omständigheterna bakom samtalet. Felet kan inte anses vara ringa eller ursäktligt, anser HSAN.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/10/8