<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Storsatsning i Värmland:
All räddningspersonal f år utbildning i debriefing

KARLSTAD (A/F) den 7 oktober 2000
All räddningspersonal (ambulans-, brand- och polispersonal) i Värmland deltar i en försöksverksamhet som genomförs under 2000-2001. Försöket innebär att all räddningspersonal erh åller en grundläggande utbildning om psykiska krissituationer.

Alla arbetsledare erh åller dessutom en utbildning i hur man leder avlastningssamtal efter p åfrestande insatser. Cirka fem personer fr ån var och en av de tre verksamheterna genomg år även en utbildning som gör att de kan leda s k debriefingsamtal efter särskilt belastande händelser.

Syftet med utbildningarna är att förebygga psykisk ohälsa bland personalen genom att man f år ökad kunskap och förbättrade färdigheter att hantera psykiskt p åfrestande situationer.

Försvarshögskolan har f ått i uppdrag att genomföra utbildningarna och att utvärdera försöket. Utvärderingen best år av en enkät som delas ut efter varje utbildningstillfälle - före försöksverksamheten. Cirka ett år efter erh ållen utbildning kommer all personal p å nytt att ombedjas besvara en ny enkät. Före-enkäten inneh åller fr ågor om deltagaren som person och om dennes hälsotillst ånd. Ett- år-efter-enkäten kommer att inneh ålla fr ågor om förekomst av p åfrestande händelser och hur man hanterat dessa, liksom fr ågor om deltagarens hälsotillst ånd. Samtliga fr ågor är hämtade ur formulär som ofta används i denna typ av undersökningar.

Utbildningen leds av adj. professor Gerry Larsson och Lars Österdahl, f d Räddningsverket.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

2000/10/7